/ БГНЕС
Имаме информация, че Васил Божков е задържан в Обединените арабски емирства (ОАЕ), благодарение на добрата работа на български власти. Това е неофициална информация. Ще го потвърдим официално, когато получим документ от ОАЕ. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти.

По думите му се очаква още утре да пристигнат официалните документи за това.

"Когато това стане, ще приберем поредния олигарх, за да го изправим пред българския съд. Той правеше всичко възможно да се защити, използвайки финансовия си ресурс", каза още Гешев.

Васил Божков с изявление до медиите: Произнасянето на присъди е работа на съда

Запитан кога ще бъде екстрадиран у нас, Гешев каза, че това зависи от местното законодателство.

"Не мога да кажа колко дълго ще продължи екстрадиционното производство от ОАЕ. Благодаря на тази държава, те работиха много усилено. Свършиха това, което ги помоли българската държава. Как ще се случи, кога ще се случи, дали ще се случи, зависи от съдебната система на  ОАЕ", каза още Гешев.
 

 

Публикувахте от Новините на NOVA в Петък, 31 януари 2020 г.

"Има още едно задържано лице с него, както и  друго - трето лице. За първия предполагам, че може да е един от заподозрените, обявен за международно издирване", допълни той.

Гешев похвали за добрата работа Прокуратурата, МВР, МВнР и службите за сигурност. Благодари и на службите и правоохранителната система в ОАЕ.

Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения. Той бе обявен за общодържавно издирване преди два дни.