Премиерът Димитър Главчев припомни, по време на заседанието на Министерски съвет, че една от основните задачи на служебното правителство е организирането на честни и прозрачни избори.

"Струва ни се на всички, че е крайно време сериалът "Игра на избори" да приключи, хората очакват финалните надписи, а ако видят надписа "край" ще е най-добре. Всички искаме да има редовно правителство, което да може да решава въпросите на българските граждани с необходимата политическа подкрепа", каза премиерът.

"Ние като служебно правителство сме се заели да няма съмнения, че има изкривявания на вота и купен вот", допълни той. По думите му в пъти са увеличени усилията в тази посока, в сравнение с предишните избори.

"Насочили сме вниманието си в пъти в мерките, които се взимат и по отношение на купения вот и по отношение на машините, така че призовавам гражданите да гласуват масово, тъй като дори да има някакъв опит за купен вот, масовото гласуване ще ги елиминира. По-добре да има масово гласуване с голям процент на активност, за да има и по-голяма представителност", каза още премиерът.

Главчев обясни, че втората основна тема на служебното правителство е европейският път, който е избрала страната. Той разказа какво е обсъждано на срещите в Брюксел. Сред темите са били ситуациите с Близкия изток и Украйна. "За Близкия изток казахме, че сме за деескалация, сдържаност и прилагане на дипломатически средства, за Украйна - ще подкрепяме Украйна толкова, колкото е необходимо", разказа Главчев. По отношение на миграцията той обясни, че със 70% е намалял натискът на нелегалната миграция, в сравнение с деветте месеца на миналата година, което означава повече от 3 пъти по-малко. 

Главчев коментира и темата с Околовръстното шосе в София. "В неделя пуснахме за движение от АПИ кръстовището на детелината на Околовръстното шосе и бул. "България", макар че има неизпълнение всички изисквания от страна на Столична община, но не става въпрос за застрашаване безопасността на софиянци, не е изпълнена рамка, която трябва да бъде поставена за височина на камионите, дали сме срок на общината да отстрани тази нередност", каза още премиерът.

По отношение на Национална детска болница, той заяви, че се очаква през 2028 година тя да бъде завършена.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня