/ БГНЕС
Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви официално в кулоарите на парламента, че именно той е номинацията на ПП за нов управител на БНБ. 

Изтича срокът за номинации за нов управител на БНБ, кои имена се спрягат

"След проведени срещи и дискусии с различните парламентарни групи се съгласих моята номинация да бъде издигната. Очаквам да получа подкрепа и да влезем в една аргументирана дискусия за бъдещето на Народната банка. В момента се намираме в много важен момент, в който предстоят решения, които ще определят бъдещето на българската финансова система за години напред", заяви Гюров.

"Видяхме в миналото с парите на КТБ, с Българската банка за развитие, с тегленето на милиони левове в чували - да не могат да са възможни в една модерна, европейска държава. На този етап това, което имаме нужда, е управителят на БНБ да представя експертност, почтеност и последователност. Убеден съм, че имам опита да преведа БНБ през тези критични времена", допълни той и уточни, че няма трусове в коалицията и нищо лошо в това да има няколко имена, които да са номинирани за този важен пост. 

"Номинацията на Любомир Каримански е вече потвърдена, предстои и аз да подам официално своята", каза Гюров.

В отговор на медии председателят на ПГ на ПП каза, че има над 15 години опит в банковата сфера. "Моят опит е от чужбина и затова не съм най-познатото лице в българския финансов сектор. Но имам репутация на един от най-добрите експерти в посока управление на кредитния риск", заяви още той и подчерта, че предстои да се изработи конценпцията и визията за работата на БНБ. Тогава ще бъде сформиран и екипа, с който Гюров, ако бъде избран за гуверньор, ще работи.