"Оптимист съм за увеличаването на пенсиите като краен резултат, но не съм оптимист, че това може да се случи от 1 юли". Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков от кабинета "Петков". Вчера парламентът гласува вот на недоверие на правителството.

Гьоков участва в конференция на тема „Устойчиво икономическо възстановяване с по-добра защита на правата на работещите: синдикални приоритети и политики“.

"Ако утре нямаме приет бюджет на Държавното обществено осигуряване, и публикуван - в понеделник, най-късно - във вторник, в Държавен вестник, експертите от Националния осигурителен институт нямат физическото и техническото време да направят преизчисляване на пенсиите и да разпределят по пощенски клонове и по банки средствата, за да могат пенсионерите да си получат в нормалния срок увеличените пенсии", посочи министърът. 

олитическото говорене за отговорност към хората, към пенсионерите, няма нищо общо с действията в парламента", посочи Гьоков и подчерта, че отново няма кворум, за втори пореден ден. Той изрази надежда, че благоразумието ще надделее.

"В предложенията на другите парламентарни групи от новосформираната опозиция също се предвижда увеличение на пенсиите", каза министърът. По думите му, българските пенсионери "може би" ще го получат, защото всичко е в "сферата на условностите". "Ако държанието в Народното събрание продължи да бъде такова, не виждам как ще се случи", коментира Гьоков.  

"Правителството, социалното министерство, Националният осигурителен институт си свършиха перфектно работата с предложенията, които направиха, и моите очаквания бяха и Народното събрание също да си свърши работата, за да могат хората да получат увеличените пенсии", добави министърът. 

"В целия свят се увеличава неравенството, но в България стигна невиждани размери. Най-бедните 20% от българите получават 8,5 пъти по-малко от най-богатите 20%", коментира Гьоков. "Това няма как да бъде търпяно от българското общество и ще има социални последици, ако управляващите не вземат мерки за преодоляване на неравенството", смята той. 
БТА