Гимназия в Разград минава на слънчева енергия
Гимназия в Разград минава на слънчева енергия / DarikNews, Радка Минчева
Гимназия в Разград минава на слънчева енергия
21736
Гимназия в Разград минава на слънчева енергия
  • Гимназия в Разград минава на слънчева енергия

Селскостопанската гимназия в Разград минава на слънчева енергия, съобщи нейният директор Стоян Минчев. Фотоволтаичната система ще бъде инсталирана през есента на покрива на сградата на училището, в което учат 350 деца. Според школската управа месечно ще се пестят около 2000 лв.

100 000 долара струва инсталирането на фотоволтаична система на покрива на гимназия „Ангел Кънчев" в Разград. Подобна инвестиция се изплаща около 10 години, директорът на училището Стоян Минчев обаче е намерил начин за финансиране - половината пари ще са по проект на ООН, останалите ще отпусне безвъзмездно немска фирма, производител на колектори. Очаква се фотоволтаиците да бъдат поставени през октомври.

На покрива на училището ще се монтират фотоволтаици, които ще дават от 15 до 18 киловат часа електроенергия. Те са напълно достатъчни за нуждите на гимназията за осветление, да работи парното, осветителните тела, компютърните зали, което по наши разчети е около 2000 лв. спестени средства на месец, смята директорът.

Според експерти сградата на селскостопанската гимназия е подходяща за поставяне на фотоволтаици.

След като идваха специалисти и огледаха сградата, казаха, че е на много добро слънцестоене и частта от покрива, която сме набелязали да бъдат монтирани, е удачна, за да се произвежда електроенерегия в по-голямата част на деня, обясни Минчев.