/ БГНЕС
Това, че български политици искат оставката на главния прокурор, означава, че българската прокуратура работи много добре, смята Гешев
"Ще се оттегля, когато преценя, че не съм полезен на прокуратурата и че във всички тези лъжи, които се изсипват, се окаже, че има нещо вярно.", заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Дом 2 на резиденция "Бояна", където се провежда конференцията "Съдебна реформа. Специализирано правосъдие".

Главният прокурор каза още, че е допуснал грешки в работата си, но не посочи конкретни такива, спомена само - "кадрови грешки". Според него въпросът не е да грешиш, а да си правиш определени изводи от грешките и да се стремиш да ги поправяш.

Демерджиев: Европейската комисия има критика към българското правосъдие

По думите му това, че български политици искат оставката на главния прокурор, означава, че българската прокуратура работи много добре. Притеснително щеше да бъде, ако харесваха прокурорите, ако ни харесват, значи сме объркали професията, коментира той.

Гешев добави, че не трябва да се правят реформи и законодателни промени заради личности. "Явно ще трябва да се борим за демокрацията и разделението на властите", посочи той.

Гешев: Прокуратурата е готова за разговори за реформи

"Изключително притеснени сме за това, че между институциите се води война, която прераства в лична вендета дори в репресии срещу роднини на магистрати. Това, което ще призова всичките останали власти, е да работим заедно", каза още главният прокурор, като отказа да даде повече подробности.

Според Иван Гешев не е вярно, че Европа иска от България смяна на главния прокурор във връзка с одобряването на Плана за възстановяване.