„Категорично са разкрити директни транзакции от руски фирми към криптобанката Nexo, както и има сведения за координация между Nexo и ирански терористични организации“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на изслушване в парламентарната правната комисия в НС.

Гешев уточни, че в България няма закон за лобизма и няма възможност за проследяване.

"Аз съм сигурен, че един такъв закон ще доведе до успех, но ние нямаме право на такова разследване“, заяви Гешев в отговор на депутатски въпрос относно случая Nexo и финансирането на "Демократична България" от страна на криптобанката. „Имам доста подробна информация, предполагам в една конкретна медия ще излезе повече информация, знаете че има редица нередности по отношение на криптобанката, след като направим нужното проучване, ще дадем информация“, коментира още той.

Български евродепутат призова европейската прокуратура да се сезира за Nexo

По отношение на Шенген главният прокурор уточни, че има яснота, че техническите изисквания отдавна са изпълнени. "Сега спекулацията за ролята на главния прокурор е ненужна“. Понеже казахте, че съм заплаха за ООН и ЕС, то аз искам да кажа, че нямам право да изказвам лично мнение, това се отнася и за всички политически фигури – това, което казвате са тотално лични мнения“, това заяви главният прокурор, като се обърна към Бойко Рашков от ПП. „Трябва да вървим напред, да сме лоялни партньори на европейските институции, а не да се връщаме към практики, познати по време на комунизма“, уточни още той. 
БГНЕС