Иван Гешев
Иван Гешев / Георги Димитров
Главният прокурор се срещна с депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС в парламента
Има пълен провал на борбата с престъпността, с „размери почти на национална катастрофа“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на среща с депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Той заяви, че е изпратил писма до депутатите, защото прокуратурата е загрижена от ситуацията, в която се намира правоохранителната система. По думите му Гешев подчерта, че между институциите трябва да има диалог. Подобна среща главният прокурор осъществи вече и с депутати от ПГ на "Български възход".

Гешев: Едва ли днес може да решим всички проблеми, но можем да поставим едно добро начало

Безспорно една от темите трябва да бъдат спешните законодателни промени в Наказателния кодекс и Наказателно процесуалния кодекс. Това заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в началото на срещата с главния прокурор Иван Гешев. Срещата е в зала "Запад" на Народното събрание.

Разговорите са по инициатива на ГЕРБ-СДС в отговор на писмото, което обвинител номер едно изпрати до всички депутати от 48-ия парламент.

Атанасова припомни, че в края на 47-ия парламент главният прокурор е депозирал предложения за законодателни промени, по които може да се води сега диалог.

Гешев: Връщат се форми на престъпността, които смятахме за изчезнали

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС отбеляза, че друга тема за разговори е в контекста на сформирането на постоянна Комисия по конституционни въпроси. В контекста на последните решения на Венецианската комисия ще бъде обсъждане на законодателни решения в частта за отговорността на главния прокурор, коментира също Атанасова.

По думите ѝ третата тема, по която ГЕРБ-СДС иска да разговаря с главния прокурор, засяга всички законодателни мерки, които от формацията са заложили в предизборната си програма. Атанасова спомена бързината на процеса и очакването на българските граждани за справедливост.

Освен Атанасова, от ГЕРБ-СДС в зала „Запад“ са и заместник-председателят на Народното събрание Росен Желязков, Даниел Митов, Томислав Дончев, Радомир Чолаков, Екатерина Захариева и Рая Назарян.

Иван Гешев заяви, че е изпратил писма до депутатите, защото прокуратурата е загрижена от ситуацията, в която се намира правоохранителната система. По думите му има пълен провал на борбата с престъпността, с „размери почти на национална катастрофа“. Гешев подчерта, че между институциите трябва да има диалог.
БТА