/ БТА
Разбирането на прокуратура е, че едва ли днес може да решим всички проблеми, но можем да поставим едно добро началото. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на среща с представители на парламентарната група (ПГ) на "Български възход" в зала "Запад" на Народното събрание.

Гешев: В това Народно събрание няма юристи

Разговорите са по инициатива на "Български възход" в отговор на писмото, което обвинител номер едно изпрати до всички депутати от 48-ия парламент.

По думите на Гешев е необходимо институциите да си сътрудничат и диалогът да се подобри. Той заяви, че българската прокуратура не се притеснява да обсъжда всякакви проблеми и да участва в тяхното решаване. 

Гешев с писмо до новите 240 в парламента

Председателят на ПГ на "Български възход" Стефан Янев се съгласи с необходимостта от конструктивен диалог. Той каза, че приемат писмото на Гешев до депутатите като знак за протегната ръка. Янев заяви, че именно взаимодействието между институциите трябва да е такова, че да отговори на необходимостта на работещите в системата на правораздаването.

В хода на разговорите Гешев изрази притеснение от липсата на взаимодействие между правоохранителните институции, които определи като „скачени съдове“.

Притеснява ме и това, че не се извършват реформите, за които ние призоваваме, добави също той. Според Гешев трябва да се говори за правна реформа. По думите му става въпрос за всеобхватен модел и необходимост за промяна не само в наказателното законодателство, а и в други закони, включително и на Закона за движенията по пътищата.

Ние не пледираме за нищо повече от това да има диалог между институциите, взаимодействие в интерес на българските граждани, каза Гешев.

Не сме тук да защитаваме прокуратурата, отбеляза също той. И добави, че не е в парламента, за да защитава позицията главен прокурор или лично себе си. Ние знаем своите недостатъци, знаем проблемите при нас, искаме да ги решим, коментира още Гешев. Не искаме да прехвърляме отговорността на Народното събрание, на Министерството на вътрешните работи, просто искаме взаимодействие, добави той.

В отговор на въпрос относно закриването на специализираните съд и прокурора, Гешев каза, че „не е важно как това се е отразило на прокуратурата“, но смята, че „се е отразило лошо на българските граждани“.  

Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба, също взе отношение по време на срещата. Имаме остра нужда от съдебна реформа, ясно осъзнаваме необходимостта, посочи той. И призова: Нека не се предлага персонална реформа. Сарафов настоя при подготвянето на законите да се взима мнението на експертите. Нашето мнение не винаги се взима предвид, когато се готвят законите, каза той.

В края на срещата Стефан Янев обобщи, че тя е била полезна за цялата парламентарна група. Той увери, че „Български възход“ ще се ръководи от експертизата на работещите в правосъдието.
БТА