Цацаров Гешев
Цацаров Гешев / БГНЕС
Имам 233 осъдени - значи съдът ми е дал отлична оценка, напомни той на Лозан Панов
Един тесен кръг съдебно-политически кръг е фиксиран в главния прокурор - който и да е кандидатът за този пост и когато и да е това - и преди, и сега. Това заключение направи номинираният за обвинител номер едно Иван Гешев.

Той изрази учудването си от искането на Лозан Панов да се запознае с всичките му обвинителни актове. Гешев призна, че още не е чел писмото на шефа на ВКС до главния прокурор, но заяви: "Не се притеснявам от работата си. Оценката за работата на един прокурор я дава съдът. След като имам 233 осъдени лица по мои обвинителни актове, значи съдът ми е дал отлична оценка", отвърна задочно на Панов номинираният за главен прокурор.

Панов иска от Цацаров обвинителните актове на Гешев

"С решение на ВСС е приета комплексна оценка от периодичното ми атестиране, която е максимална, ВСС е оценил, че имам високи професионални качества, тоест, ако е така, тези факти няма как да не са му известни", заключи прокурорът.

Гешев бе категоричен, че ако доскоро си е мислел, че един тесен кръг, в това число и политически, има фиксация върху Сотир Цацаров, то вече е убеден, че тази фиксация е изобщо върху фигурата на главния прокурор.

Иван Гешев добави, че има приятели сред съдиите, но никога не си е позволявал да коментира решенията на съда, докато "явно това не е така от отделни лица" от този кръг. Гешев е категоричен, че щеше да бъде атакуван по същия начин "който и да беше на мойта позиция, след като не е от кръга на хора, които генерират това напрежение".

И уточни за кои говори: "Един, тесен малък, включително и политически кръг - ако не си от този кръг, ще се случи това, което се случва", отсече номинираният за главен прокурор. И припомни, че преди избора на Борис Велчев е имало една кандидатура, а преди Цацаров да заеме поста са били трима кандидати, но тогава пак "имаше обструкции, че е формално състезание". "Сега е един кандидат - защо е един. Тук става въпрос за безпринципно отношение. Явно един кръг не харесва прокуратурата, който и да е номиниран, реакцията ще е същата - компромати в медиите, доноси до Еврокомисията, обикаляне по форуми и плюене", обобщи Гешев.  

По случая Полфрийман той не се е ангажира с прогнози, а само заяви, че прокуратурата е сторила всичко, което е трябвало.

"Прокуратурата е свършила изцяло своята работа, осъден е по обвинителния акт на прокуратурата. Отук нататък чакаме какво ще реши съдът", коментира зам.главният прокурор.