/ БТА
От ГЕРБ-СДС няма да подкрепят нито един законопроект на МС, докато няма реален механизъм, по който се вземат решенията, категорична бе Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС на брифинг пред журналисти.

"Нашата парламентарна група ще участва единствено в заседанията, които касаят приемането на българската Конституция, измененията и допълненията в нея", допълни тя.

"Въпреки че имахме постигната формална договорка с колегите от ПП-ДБ на лидерска среща, това, което наблюдаваме в последните часове е, че за пореден път не се спазват ангажименти", заяви Атанасова.

десислава атанасова
БТА

Тя изтъкна, че конкретният повод сега е решенията, които еднолично взема министърът на здравеопазването по отношение на болница "Пирогов". "Тази тема е дискутирана с нас и преди това и имахме личното уверение на министър-председателя, че няма да има политически намеси не само в сектор здравеопазване, но и в нито един обществен сектор, така че никой от управляващото мнозинство да няма самочувствието, че кадрува политически", каза Атанасова.

Освобождават директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров

"Знаете, че темата за МВР, служби за сигурност, вълнуваше нас и вас и обществото в последния месец, но тази тема се измести от фокуса и вече се спекулира с темата "Здраве" - веднъж през грозния дебат в пленарна зала, сега вече започва политическо кадруване в търговските дружества", допълни тя.

Атанасова определи това като "недопустимо". Тя заяви, че е провела личен разговор с премиера Денков по отношение на болница "Пирогов" и той е дал заявка, че това няма да се случи, особено ако докладът не е подплатен с никакви доказателства.

"Денков очевидно не взема решенията, някой друг ги взема. Не знаем кой, вероятно министърът на здравеопазването", каза Атанасова.

По думите й на лидерска среща, на която е присъствала е имало ясна договорка между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не им трябват повече трусове в управлението, а важно да се работи за приемане на държавен бюджет и за Конституция.

Атанасова се обърна към колегите си от ПП-ДБ и заяви, че те трябва да са наясно, че думите в политиката означават "отговорност", а според нея действията в политиката носят последици.

"Тази отговорност, ако искат да я носим заедно, а не чрез други мнозинства, които сме наблюдавали многократно, както тяхното мнозинство с БСП и "Възраждане" по темата "Лукойл", допълни тя.

Според нея е редно отново да седнат на масата и да се изяснят по всички теми.

"Ние многократно даваме един и същ сигнал - когато в едно управление заедно носим тежестта на отговорността пред българските граждани, следва и заедно да вземаме решенията", добави Атанасова. По думите й това за пореден път не се случва.

"Това означава, че ако желаят колегите да формират други мнозинства, както го правят многократно - три пъти по темата за дерогацията", каза тя.

Атанасова подчерта, че те не поставят условия, а искат партньорско отношение. Според нея някой умишлено търси провокации.

"Доверието между партньори се гради, но и много лесно се руши. Дотук ние считаме, че дадохме доверие в аванс и то огромно в своя мащаб, предвид, че ние сме първата политическа сила и подкрепихме правителство с мандат на втората, без реално хората да са ги излъчили като победители", припомни Атанасова.

"Очакваме те да преразгледат всичките си действия и да ги синхронизират с нас", заяви тя.

По думите й се объркват кои са лидерите в ПП-ДБ и кой е министър-председателят. "Денков пое ангажимент пред нас, пред мен лично и очевидно той няма качествата на министър-председател, след като здравният министър взема решения без да ги съобрази с него", изтъкна Атанасова.