Даниела Дариткова
Даниела Дариткова / БГНЕС
И в президентската институция е необходима, напомни лидерът на депутатите от управляващата партия Даниела Дариткова
Още на старта на политическия сезон управляващите и президента Румен Радев си размениха взаимни критики.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова обвини държавния глава, че вместо да бъде олицетворение на единството, той чертае разделителни линии.

"Присъствието на президента на старта на парламентарния сезон можеше да бъде добър знак за диалог между институциите. В Конституцията е написано, че президентът е олицетворение на единствонто на нацията. За съжаление, ние днес отново видяхме очертаване на разделителни линии. Ние сме готови на диалог и винаги сме го заявявали, но той трябва да започне с честно и почтено отношение", каза Дариткова в декларация от името на ГЕРБ веднага след обръщението на Радев към Народното събрание.

В речта си президентът остро разкритикува управлението за "необузданата корупция" в страната, непрозрачността и ширещата се престъпност.

"Трябва отстраняване на дефицитите на прозрачност не само в правителство и парламента, но и в самата президентска институция", отговори на критиките Дариткова.

Тя изрази надежда и че Румен Радев няма да остане в историята като най-негативния президент, а ще бъде обединител на нацията.

"Разчитам на политическия опит на вицепрезидента Йотова да се намерят решенията, които да помогнат на този президент да остане в историята като най-негативния президент, който е отправял най-много заплахи за обществения мир, и е девалвирал институцията вето, а като президент, който е олицетворение на единственото на нация", каза още Дариткова.

Тя препоръча на държавния глава да се запознае с програмата на правителството, защото от изказванията му се виждало, че не е.

Румен Радев в парламента: България продължава да губи най-ценното си - хората


Дариткова даде заявка и че управляващите ще продължат да изпълняват управленската програма, а основните приоритети през следващия политически сезон ще бъдат образованието, отбраната, икономическият растеж. Тя призова и през следващите месеци парламента да не бъде арена за сблъсъци въпреки предизборната кампания.

Дариткова поздрави лидерката на БСП Корнелия Нинова за изказването й, което е показало, че "агресивният подход не е продуктивен".

"Ако това изявление е протегната ръка, ние сме готови да я поемем и да работим за успеха на родината ни. Паралментът трябва да е място за идеи, а не генератор за напрежение", заключи шефката на депутатите от ГЕРБ.