ГЕРБ и ДСБ: Пловдив вече има ляво управление. БСП търси икономически зам.-кмет
ГЕРБ и ДСБ: Пловдив вече има ляво управление. БСП търси икономически зам.-кмет / netinfo

Среднощното преструктуриране на общинския съвет и избора на нов председател вчера дава възможност БСП да влезе в управлението на Пловдив, към което безуспешно се стреми 18 години, заяви вече бившият съветник № 1 и лидер на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев. Той декларира, че след като се оказа в опозиция, партията няма да оказва политически натиск върху двамата останали заместник-кметове Марта Божикова и Димитър Цветков да напуснат постовете. Личното му мнение обаче е, че би следвало да се оттеглят.

"Лошият герой умря, но сапунката продължава", обобщи Кюмюрджиев събитията около войната в разпадналата се коалиция ГЕРБ – ВМРО и собственото му сваляне. Той заяви, че остава общински съветник, а по политическата му отговорност ще се произнесе националното ръководство на партията.

Пловдив вече се управлява от левицата в целия й спектър – от крайно лявото в лицето на "Атака", през центъра – БСП, до нейния продукт – ВМРО. Така Даниела Желязкова от ДСБ коментира преструктурирането в Общинския съвет. Според нея с поведението си в Пловдив, ГЕРБ наистина се е идентифицирала като дясна партия, макар да й предстои още доказване.

Съветници от БСП декларираха, че още не са в управлението и декларираха, че първо ще преговарят за обща програма с ВМРО и едва тогава ще мислят по евентуални оферти за постове в общината. В същото време обаче стана ясно, че още преди 10 дни са започнали сондажи на бившия общински съветник Александър Константинов за освободеното от Георги Григоров място на зам.-кмет по стопанската политика. Константинов обаче е отказал с мотив, че е скептичен за трайността на новото обединение и не иска да напуска директорския борд на панаира и още няколко фирми, в които участва. Пред Дарик радио той отказа коментар.