/ БГНЕС
Взаимни обвинения между управляващи и червената опозиция се чуха в пленарната зала по време на разискванията за новата концепция за облагане на хазартните игри. В отговор на левицата Менда Стоянова упрекна, че социлиастите се опитват да официализират твърденията на Васил Божков и ги припознават.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че с поправките от 2013 г., направени от тогавашното мнозинство, са се породили няколко дефекта. Той припомни, че тогава се е променил начинът на облагане на хазартните игри и вместо с корпоративен данък, то се е превърнало в таксуване. Горанов подчерта, че държавните такси, за разлика от данъците, не са изрично упоменати в Наказателния кодекс и ако някой не внесе такса, не подлежи на преследване. Той допусна, че това е дало кураж на Комисията по хазарта да прилага грешно закона.

"Прави ми впечателнение още от края на миналата година, че тази тема набра скорост. Вече 9 пъти отговарям на въпроси и не мога да разбера защо вашата активност нарастна експоненциално, когато един човек, свързан с хазартния бизнес, дистанционно почна да издава факти и обстоятелства. Това, което мога да спекулирам, безспорно е, че най-активните участници в днешния дебат са работили на "Московска" и нека го отрекат", обърна се към социалистите Горанов.

"Горанов излъга за "Московска", тъй като съм минавал да се разхождам, но не познавам, не съм влизал, нямам нищо общо...", последва веднага отговор от страна на соцдепутата Румен Гечев, въпреки че финансовият министър не бе споменал кого точно визира.

"Не искам да бъда упрекван в лъжа, но седалището на Столичен общински съвет е на "Московска", всичко друго са "гузен негонен бяга", внесе уточнение за думите си финансовият министър.

"Само че справката за 60-те милиона не я каза Фандъкова, а я каза друг обитаващ "Московска", включи се в дебата и Георги Свиленски.

По-рано той обвини управляващите, че заради тях през последните години държавата е загубила 700 млн., а "60 млн. са пътували към партийни централи".

"Вие, Свиленски, пред всички камери, се опитвате да официализирате една клевета на един беглец, обвиняем, недоказана, недоказуема, но когато тя е изречена оттук и то от народен представител, това всъщност е опит да я легитимирате и официализирате и да покажете, че г-н Божков говори истини, подкрепени от БСП", скочи в отговор шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В крайна сметка с решение парламентът задължи министъра на финансите до 10 юли да представи детайлна информация за броя на организаторите на хазартни игри. Инфорамцията трябва да съдържа и бюджетните постъпления от такси и данъци през последните 5 години.

Предложението на БСП бе и да получат информация за приноса на отделните лицензирани фирми за последните пет години, но мнозинството го отхвърли с аргумента, че това е данъчно-осигурителна информация. Финансовият министър обаче декларира, че ще даде информация кои хазартни оператори са плащали 20% върху комисионната, а не 15% такса върху получените залози и така щяло да се даде отговор кои са били привилигировани или неприливогировани.