/ БГНЕС, архив
ЕРБ и БСП пак в спор за билета в столичния градски транспорт
96442
ЕРБ и БСП пак в спор за билета в столичния градски транспорт
  • ЕРБ и БСП пак в спор за билета в столичния градски транспорт
ГЕРБ и БСП отново в спор за цената на билета за столичния градски транспорт. От опозицията обвиниха управляващите, че се опитват да избягат от решението на съда, който веднъж вече определи повишението на пътния документ като необосновано.

Според градските социалисти Столичният общински съвет нарочно ще приеме нова наредба, в която да бъдат записани зеленият билет и намаление на глобата за нередовни пътници. По този начин предишният документ, в който е записано увеличението на билетчето, няма да има тежест в съда. От ГЕРБ излязоха с контрааргумент, че с новата наредба ще бъдат регламентирани промените в правилата за обществено пътуване.

22 февруари 2017: Съдът отмени скъпото билетче в София

От юни 2016-а година софиянци плащат по 1,60 лева за еднократно пътуване. Повече от година и половина по-късно обаче това продължава да е тема за спор между управляващи и опозиция. Точно преди година съдът постанови, че мотивите на жалбоподатели срещу поскъпването на билета са основателни и то е незаконосъобразно.

Местната власт обжалва това решение, а последната дума има ВАС. Делото е насрочено за 25-и април. Дотогава обаче се очаква Столичният общински съвет да приеме изцяло нова наредба, с което старата, която е в съда, изцяло ще отпадне, коментира Милка Христова от БСП.


Без обезщетения за пътниците, ако върнат старата цена на билета в София

"Предполагам, че целта и замисълът е до 25 април новата наредба да бъде приета, с което тя ще отмени изцяло старата обжалвана наредба, при което съобразно действащия Административно-процесуален кодекс делото пред ВАС на 25 април ще остане без предмет и то ще бъде прекратено. С което цената от 1.60 лева ще бъде узаконена", коментира Христова.

зелен билет
БГНЕС

При мръсен въздух: возим се със "Зелен билет" в градски транспорт

В новия документ ще бъдат записани както зеленият и бял билет, които ще се ползват при мръсен въздух, така и отпадане на таксуването на багаж и намаление на санкциите за гратисчии. Зафир Зарков от ГЕРБ, посочи, че това няма как да се допълни в сегашната наредба.

"Неадекватно е в този момент да се изисква директно да бъдат включени тези превозни документи, най-малкото защото ще липсва техническата обезпеченост това да се случи", каза той.

Друга тема, по която се получи разнобой между двете формации са зоните за платено паркиране. Според социалистите голяма част от столичани неодобряван разширението на зелена зона. Управляващите пък изтъкнаха, че именно по настояване на граждани се увеличават платените паркоместа в някои райони.