Пикът на годишната инфлация от 18,7% е достигнат, въпросът е колко бързо ще спада. Това заяви икономистът и бивш депутат Георги Ганев в ефира на NOVA.

„Най-вероятно през 2023 г. брутният вътрешен продукт ще е много по-голям отколкото това, което са изчислявали в Министерство на финансите”, посочи Ганев.

"С актуализацията на бюджета тази година, въпреки че беше загубено управляващото мнозинство, се подходи много отговорно. Дефицитът може да бъде по-малък, защото с някои разходи изоставаме, което го допускахме и тогава", заяви той.

Родни учени с прогноза за ценовия ефект от въвеждането на еврото

По отношение на прогнозата на Министерството на финансите за дефицита, Ганев посочи, че най-вероятно един бюджет може да е значително по-амбициозен.

"В същия ден, в който министърът на финансите го представи, излезе ревизия на данните на НСИ за 2021, която ни каза, че живеем в доста по-различна ситуация - много голяма ревизия на БВП, с 6 млрд. повече, отколкото сме го планирали, което означава, че 2023 г. БВП ще бъде много по-голям, отколкото се предполагаше сега. Това означава, че приходите ще са повече и дефицитът вероятно ще бъде по-малък", посочи още специалистът.

"Почти всички двигатели на инфлацията, с изключение на затегнатия пазара на труда - ниска безработица, сериозни темпове на нарастването на заплащането на труда, но вън от това всички двигатели на инфлацията свалиха крака от газта. Моето очакване е, че пикът на годишната инфлация е достигнат, но въпросът е колко бързо ще спада", заяви той. "Намаляване на инфлацията не означава да тя да стане отрицателна, означава забавяне на темповете", коментира икономистът.

NYT: Инфлацията в Европа превръща хляба в злато

По думите му това означава, че приходите ще бъдат по-високи, а дефицитът може да е по-малък.

Бившият депутат се пошегува, че нивото на инфлацията за септември е рекордно само за този век. Припомняме, че то е 18.7%. „Моето очакване е, че пикът на годишната инфлация е достигнат”, коментира Ганев като допълни, че е важно колко постепенно ще спада тя.
NOVA