/ Георги Димитров
В Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) е бил генериран и разпечатан криптографски идентификатор, съдържащ хешът на софтуера, който е приет от ЦИК, и който ще бъде инсталиран на всички машини за изборите на 14 ноември 2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на ДАЕУ. Софтуерът, който ще бъде инсталиран на машините за гласуване, ще се използва за страната и за чужбина.

Той е бил компилиран в осигурена от ДАЕУ защитена среда, от експерти на ЦИК и представители на фирмата изпълнител "Сиела Норма", в присъствието на представители на ЦИК.

ЦИК с важна информация за изборите

На компилирането са присъствали и регистрираните предварително от ЦИК представители на партии и коалиции, както и представители на мисията за наблюдение на изборите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

С този хешкод се гарантира идентичността на софтуера, който е удостоверен от ДАЕУ, с използвания в конкретната машина за гласуване. След като гласува, всеки избирател може да сравни хешкода от неговата контролна разписка с този, разпечатан и поставен на видно място в СИК, допълват от ДАЕУ.
БТА