/ БГНЕС
Двама души са настанени във ВМА, прибрали се от Италия
10 са вече смъртните случаи в Италия. Има случай в Загреб на човек, който е пътувал в Милано и е дал симптоми на коронавирус. Това каза началникът на ВМА и шеф на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг пред лечебното заведение.

"Не е пламнала Румъния, не е пламнало и Русе. Няма такава официална информация, нито в Сърбия", категоричен бе той.

"Двама са настанени в ВМА, прибрали се от Италия. Те са с грипоподобни симптоми", уточни началникът на ВМА.

"Вчера завършиха изследвания от Пловдив и Сливен, които са негативни, включително и за двама от ВМА, които са под карантина. Очакват се в националния център пробите от Русе и Бургас, а във ВМА от Сливен. Постъпили са двама във ВМА, свързани с пътуване, с минимална симптоматика. Пристигнали са от Италия. Всички, които нямат признаци на болест, ще имат домашна карантина."

Властта с последни данни за коронавируса у нас (ВИДЕО)

От думите му стана ясно, че има втора вълна на грип тип Б.

През последната седмица в Националната референтна лаборатория доказаните случаи на грип от тип Б са два пъти повече от случаите на грип А“, каза проф. Тодор Кантарджиев.

„Тази година доминираше АН3 в повечето градове у нас. Оказа се, че с идването на пролетта вече нещата се изместват към грип от тип Б и очакваме едно увеличено епидемично разпространение на вируса“, поясни той.

Кантарджиев препоръча да се приема повече витамин D, да се ограничават контактите, да се мият ръцете и ако няма маски, да се слагат шалове.
 
"Изпратихме окръжно писмо, за да се ангажират за свикването още днес на всички областните медицински съвети, които включват всички директори на болнични заведения и РЗИ в областта. Те ще бъдат запознати с нашите препоръки и инструкции. Чакаме информация какви ресурси може да отдели всяка болница, не бива да се прави разлика между държавни и частни болници. Всяка от тях ползва публичен ресурс. В "Пирогов" ще бъде преобразувана токсикологията, а в "Александровска" - кожната клиника, за да бъдат пригодени за коронавируса. Във ВМА клиниката по психиатрия ще бъде преобразувана", внесе яснота проф. Мутафчийски за мерките за недопускане на зараза с коронавирус.

"Трябва да се прилагат стандартните мерки като в разгара на грипа предния месец - ако няма шалове, да се използват маски. Става въпрос за извънредна ситуация, за здравето ни и това на нашите приятели и познати", каза пък проф. Кантарджиев.