генерал Емил Тонев
генерал Емил Тонев / БТА
По време на парламентарна комисия беше разгледан въпросът кой има право да ползва лична охрана и специализиран транспорт
Личната охрана и специализираният транспорт бяха сред основните теми, които бяха разгледани в парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност и прилагане на СРС-та.

Председателят на Парламента Ива Митева каза, че по Закон има определени лица от политическите среди, които трябва да ползват лична охрана. "Нямаме възможност да се откажем от тази охрана, дори да имаме такова желание. Затова сме поканили г-н Тонев, за да разберем как се прилага Закона и кои са лицата, които са под лична охрана и каква е конкретната им застрашеност, както и колко струва тази охрана на държавата“, каза Митева.

Според нея, лична охрана трябва да имат тримата големи. За всички останали - специализираният транспорт на НСО трябва да се ползва и от членовете на Конституционния съд. Освен това, Митева предлага зам.-председателите на НС, членовете на Министерскис съвет, както и кметът на София да бъдат извадени от списъка с лица, които ползват колите на Националната служба за охрана. 

iStock/Getty Images

„Има нужда от промяна в Закона на НСО", каза пред журналисти генерал Емил Тонев, с което показа съгласие с председателя на Парламента Ива Митева. Той каза, че от Службата ще се съобразят с всички промени, които се приемат, но самият той не коментира какви пари се харчат за специализиран транспорт и за охрана.

Ген. Тонев коментира и темата относно записи от камера на НСО, свързани с протестите от миналата година, както и обвиненията относно евентуално укриване на записи.

“Не съм укривал нищо. Имам документи, с които мога да го докажа. Записите ги няма в Службата. Предадохме ги, на 16 юли 2020-а, с протокал в СДВР. Поискани са записи от конкретна камера", каза още началника на НСО.