/ Thinkstock/Getty Images
Използвайки два различни имейла, от Швейцария и Сейшелите са пратени съобщенията за бомби у нас и в няколко други държави. Това каза пред журналисти зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев. Бомби никъде не бяха намерени. Днес нови писма няма.

Сигнали за бомби на четири български летища и в няколко медии (ВИДЕО)

Целта на тези съобщения за бомби от вчера на някои летища и медии е да внесат смут и страх в обществото, както и да затруднят работата на обществени институции, каза още Стоян Темелакиев. По думите му, търсеният ефект от тези, които генерират подобни съобщения, не е постигнат.
 
Според него, организацията е била изключително добра. Избегнало се всяването на излишна паника и страх у хората.
 
„В голямата си част летищата и медиите функционираха нормално, там където се е наложило са били взети мерки с цел проверка, за това дали изписаното в подобни мейли отговаря на истината. Категорично мога да кажа, че това не отговаря на истината, не бяха открити никакви взривни устройства, както и не се наложи повишаване на степента на опасност“, обясни той.

ГДБОП разкри, че заплахите за бомбени атентати идват от чужбина

Темелакиев допълни, че съобщенията за бомби са генерирани от провайдъри, които са извън територията на Република България.

Към момента на разследването е установено, че провайдерът пуснал заплашителните съобщения е на територията на Швейцария и Сейшелските острови.

Зам.-директорът на ГДБОП заяви, че от началото на годината са регистрирани 52 обаждания за бомбени заплахи.

Засилени мерки за сигурност на летищата у нас след сигналите за бомби

В голямата си част актовете се осъществяват от малолетни, непълнолетни и лица с психични отклонени
я, от лица, при които след беседването ни с тях показват данни за такива отклонения.
 
Гл. инспектор Михаил Драгоданов от отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП коментира, че е напълно възможно и деца да стоят зад фалшивите имейли за бомби.
 
По думите му все още няма информация от какъв език е преведено съобщението, но категорично е преведено с гугъл транслейт, което става ясно от некоректно използваните думи в самия текст.
 
Към момента от разследването става ясно, че са използвани интернет ресурси, обществено достъпни от всеки един потребител на интернет пространството, ресурси, които позволяват анонимност на изпращача на съобщенията.
БТА