/ Пресцентър
Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е домакин на международна конференция за ефективно противодействие на киберпрестъпността E(I)mpact on Cybercrime, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На всеки четири дни имаме сигнал от фирми за финансова измама след компрометиране на междуфирмената кореспонденция т.нар. сменен айбан. През юни дружество беше измамно с 6,5 млн. щатски долара, заяви Явор Серафимов, директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) 

На откриването на конференцията приветствие към участниците ще отправи заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. В нея ще участват водещи специалисти в областта на правоприлагането от всички страни членки на ЕС, агенции и институции на Съюза, страни извън ЕС, както и от съответните международни организации.

Експерти: През последните години киберпрестъпленията нарастват

На събитието присъстват представители на 30 държави, които ще обсъдят предизвикателствата и обменят опит по отношение на заплахите в контекста на приоритетите на EMPACT 2022+, свързани с киберпрестъпността - кибератаки, сексуална експлоатация на деца в интернет, онлайн финансови измами, престъпления срещу интелектуалната собственост, извършвани с помощта на интернет.

Противодействието на киберпрестъпността е една от приоритетните цели в политиките на ЕС. Българското правителство последователно предприема мерки за ефективното противодействие на този вид престъпления, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

През последните години киберпрестъпленията нарастват - това мнение изразиха експерти. В дирекция „Киберпрестъпност" на ГДБОП се наблюдава трайно увеличение на всякакви киберпрестъпления, съобщи Владимир Димитров, ръководител на отдел „Киберпрестъпност" в ГДБОП. В отдела се занимават с разследване на над 14-15 различни вида киберпрестъпления, като и държавни ресурси, и частни компании са обект на атака от хакери, обясни той. Хакерските атаки нарастват, тъй като икономически целият живот, особено след началото на пандемията от COVID-19, се пренесе в интернет, каза Явор Колев, бивш ръководител на отдел „Киберпрестъпност" на ГДБОП.
Биляна Иванова/БТА