Гайдарски: Здравната сфера страда от организирана корупция
Гайдарски: Здравната сфера страда от организирана корупция / снимка: Sofia Photo Agency
В сферата на здравеопазването има организирана корупция, заяви министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Според него най-честата корупционна практика е когато в болниците персоналът принуждава пациента да избира екипа, който да проведе лечението и след това си заплаща за този избор.

Здравният министър обясни как точно се извършват корупционните практики в лечебните заведения: Това че трябва да си направите избор на лекар – много е хубаво. Вие пристигате и ви казват: Кой си избирате да ви оперира? Вие не познават никого там и ви казват еди кой си и ви казват: ето тук са написани имената, вие не познавате никого, просто те ви принуждават да изберете един доктор. Щом сте посочили името, значи вие сте направили избора. Трябва да платите примерно 400 лева или 500 лева.

Министър Гайдарски увери, че в момента се извършват промени в работата на болничните заведения с цел да се намали корупцията. Той каза още, че до края на 2008 ще започнат да функционират и 6-те Спешни портала в страната.