Гайдарски: Има начини, но трябва и съвест
Гайдарски: Има начини, но трябва и съвест / netinfo

Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски призова хората да минават през личния си лекра за направление преди да отидат в Пирогов, ако не им трябва спешна медицинска помощ, защото парите, предвидени за спешана медицинска помощ са недостатъчни. Те са около 51 млн. лв, а за всеки преглед се изразходват определени финансови средства. Минстерството на здравеопазването не може да изплати тези пари, както не може и Касата.

„И да не беше протестът в Пирогов трябваше да намерим изход откъде да вземем парите”, каза още Гайдарски. Лекарите могат да си направят частен медицински център, предложи министърът в отговор на въпрос откъде да си докарат допълнителни доходи медицинските лица.

„По този проблем дебатираме от миналия септември. Ако минат 100 хил. човека, за които трябват по 20 лв., стават 20 млн. в Пирогов. За тях ще намерим, а за другите? Те са около 30-40 млн., които предварително са разпределени”, допълни Гайдарски.

На лекарите се плаща, дори ако няма спешни случаи. В Пирогов има няколко клиники, които не могат да балансират разходите си, каза здравният министър. На протеста в Пригов спoред Гйдарски имало най-много сестри и санитари, тъй като те били най-онеправдани.

В Сливен има болница, която е в много по-тежко финансово състояние, отлколкото са болнците в Пловдив или Пирогов. В Русе същата болница си е направила фитнес за възстановяване на самите болни. В София плащт 600 лв. за преминал болен, а в Пловдив - 500 лв. „Не знам как едни могат, други не” отбеляза Гайдарски.

Министърат каза още, че не може да се плаща еднакво за недоносени и здрави деца. Но има начини да бъдат хванати докторите, които лъжат. Работи се по Информационна система. „Има начини, трябва и съвест”. Голяма част от лекарите не са добре платени.

Тази година има 16 млн. допъллнителни средства за здравеопазването. Гайдарски е за доплащането, но само онова, което не влиза в пътеките. Не може да бъде осигурен Еритропоетин за всеки, на който му падне хемоглобинът под 12. А вече има и на черния пазар, тъй като в аптеките не се продава.