/ БТА
Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел, която пристигна в Скопие днес, откри в Българския културно-информационен център в столицата изложба „Пловдив - град на мозайките” и се срещна с представители на българската общност в Северна Македония. Те я запознаха с проблемите, с които се сблъскват, и очакванията си за намиране на решения. На събитието присъстват вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел,, посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов и директорът на КИЦ в Скопие Антония Велева.

Двустранен проблем между България и Република Северна Македония няма. България е страна членка на ЕС и отстоява принципите и ценностите на ЕС. Когато Северна Македония иска да стане член на ЕС, тя трябва да покаже, че членството в ЕС означава задължения и изпълнени обещания. Разбирането в ЕС е ясно - искаме да покажем, че правата на човека и принципите на ЕС трябва да бъдат спазвани”, посочи Габриел. 

По думите й е необходимо между двете държави „да се създаде положителен дневен ред”.

„Историята има своето значение и тя трябва да бъде обект на дискусия на историците и експертите, защото всеки път, когато се дават поводи да се злоупотребява с нея, тя се политизира и радикализира. Така се въртим в омагьосан кръг”, каза Габриел.

Тя посочи и две от важните промени, които се предвиждат в Закона за българското гражданство, придобито по натурализация, който предстои да бъде внесен в парламента - специална церемония при получаването му и отнемане на българското гражданство, ако придобилият го си позволява език на омразата и недобро отношение към държавата, която му го е предоставила. 

„Вярвам в силата на културната дипломация”, каза българският министър на външните работи при откриването на изложбата „Пловдив - град на мозайките” в салона на Българския културно-информационен център, точно година след като културната институция на страната ни влезе в новите си помещения в центъра на Скопие.

"В мозайките виждам три послания - традиция и история, защото е важно да запазим традициите си и да познаваме историята си, вдъхновение от разнообразието, защото това е емоцията, познавайки миналото, да го проектираме и в бъдещето и знание. Познавайки това, което имаш, носиш знание на света, в Европа, в Северна Македония, каза Габриел.
Маринела Величкова/БТА