/ БГНЕС
Счупена стрелка е причината за дерайлирането на влаковата композиция тази сутрин на гара Пловдив. Това е категоричният извод на участвалите в огледа на мястото на инцидента, в това число и представители на "Булмаркет Рейл Карго", съобщават от фирмата превозвач.
 
На местопроизшествието следователите и вещите лица намерили счупения език на стрелката, както и множество липсващи скрепителни елементи, уточняват от "Булмаркет Рейл Карго". Огледите ще продължат и утре.

Товарен влак е дерайлирал в Пловдив
 
Тази сутрин около 4.15 ч. на гара Пловдив, при преминаване транзит, дерайлираха двата локомотива и първите три вагона на влак на "Булмаркет Рейл Карго" с два локомотива и 25 вагона, превозващи 1900 тона пропан-бутан. При инцидента няма пострадали и опасност от изтичане на газ.

Композицията се е движела със скорост 35 км/ч, която е по-ниска от разрешената за този участък 40 км/ч. Пробите на машинистите за алкохол и наркотични вещества са отрицателни.

Локомотивът от Хитрино е водил дерайлиралия влак в Пловдив (СНИМКИ)

Борисов в Пловдив
Пресцентър, Министерски съвет

Цистерните от дерайлиралата композиция вече са изтеглени на достатъчно разстояние от района на гарата. Двата локомотива от композицията също са изправени и стабилизирани и предстои съвсем скоро да бъдат изтеглени на безопасно разстояние от гара Пловдив. Това докладваха на министър-председателя Бойко Борисов областният управител на Пловдив Здравко Димитров и директорът на Областната дирекция на МВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът Борисов е бил информиран още, че разследването на случая е поето от следователите от Националната следствена служба и се извършват всички необходими процесуално-следствени действия. Премиерът Борисов кацна директно в Пловдив на връщане след участието си в Мюнхенската конференция по сигурността.
БТА