Карлес Пучдемон
Карлес Пучдемон / БГНЕС, архив
Финландската полиция е получила от испанските власти искане за екстрадиция на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който през последните няколко дни е на финландска територия. Това се съобщава днес на официалния сайт на ведомството, информира ТАСС.

"Испания поиска да бъде екстрадиран гражданинът й, който в момента е във Финландия. Полицията уведоми за това прокуратурата и започна обмен на информация с испанските власти", се посочва в текста.

Сблъсъци между демонстранти и полиция в Барселона (СНИМКИ)

Вчера бе съобщено, че испанският върховен съд е издал международна заповед за арест на избягалия в Белгия Пучдемон и редица негови сподвижници, които също се укриват от правосъдието.

Каталунските сепаратисти предлагат нов референдум, този път за конституция на Каталуния

Преди това съдът потвърди обвиненията срещу заподозрените по така наречения "сепаратистки процес". Пучдемон и други регионални политици са обвинени в подстрекателство към бунт. Общо съдът издаде шест заповеди за арест. Освен в Белгия избягалите привърженици на независимостта на Каталуния се озоваха още в Шотландия и Швейцария.

Испанският Конституционен съд попречи на Пучдемон да се върне на власт

Пучдемон избяга в Белгия в края на октомври. На територията на Испания е в сила заповед за задържането му. Преди това испанският върховен съд отново беше издал международна заповед за арест на бившия регионален премиер на Каталуния, но впоследствие я оттегли, за да изчака дали ще бъдат потвърдени обвиненията.

Предполага се, че Пучдемон ще остане поне до днес във Финландия, където пристигна в четвъртък вечерта.
БТА