/ БТА
Кметът на София Йорданка Фандъкова даде отговор на служебния министър на културата Минеков, който в четвъртък на брифинг оспори реставрацията на паметника на Цар Освободител, на Васил Левски, както и на Лъвов мост. Той изрази мнението, че по-скоро става въпрос за ремонт, а не за реставрация на трите обекта.

"Министърът на културата Велислав Минеков вчера спомена думата усещане. Като творец той има право да коментира своите усещания, но като министър би следвало да се основава на документи, които са налични в неговото министерство", коментира тя темата по време на проверка на реконструкцията на бул. "Цар Борис Трети".

Минеков: Има огромно количество подадени жалби до министерството

Столичният кмет показа пред журналисти документи, че и трите обекта, за които министърът говори, имат не само разрешение за строеж, но и съгласуване с Министерството на културата.

"Навсякъде, във всичките проекти има печата на Министерството на културата", подчерта кметът. "За пространството на паметника на Васил Левски има печат и подпис на зам.-министъра на културата. Същото се отнася и за за Лъвов мост. Много моля, когато се говори за проекти за София, да се изнасят факти на базата на документи, иначе остава усещането за внушения, което смятам, че не е справедливо към софиянци", посочи Фандъкова.

 
БТА