26 юли е новата дата, на която е насрочено изслушване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с GЕMCORP и IP3 CORPORATION”.

Временната комисия „Джемкорп”, която беше съставена и трябваше да заседава в петък, отложи изслушването и насрочи нова дата, защото липсваха лицата, които трябваше да дадат отговори на множеството се въпроси.

Кирил Петков, министър председател в оставка, има официален ангажимент. Той е на официална визита в Баку, за да договаря допълнително количество природен газ. Заедно с Петков е и Александър Николов, министър на енергетиката в оставка. Министърът на финансите, Асен Василев, който също трябваше да бъде изслушан, също не присъстваше. 

„Ние от ГЕРБ сме заявили, че няма да оставим нещата така и ще доведем всичко докрай, докато не разберем кой взе комисионните от този Меморандум с „Джемкорп”, защо беше сключен и защо цялата ни енергетика е в него”.

Изслушват Кирил Петков и Асен Василев на комисия в НС

Това каза народният представител от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова по време на ресорната комисия, която не можа да проведе предвидените изслушвания.

Трифонова каза, че нямат никаква официална информация за неявяването на изслушването и добави, че министърът на финансите до ден днешен не е отговорил на нито един въпрос, свързан с „Джемкорп”.

Тя коментира и доклада на ДАНС и данните в него. “Има много офшорки в „Джемкорп” на много различни острови. Има установени взаимовръзки между физически и юридически лица вътре в самия Меморандум”, заяви Десислав Трифонова.

Тя добави, че причини за прекратяването на Меморандума са прикриване на лицето, довело „Джемкорп” в България и с какви капитали е свързан GЕMCORР.
Трифонова настоя да бъдат дадени отговори и заяви, че министърът на финансите в оставка Асен Василев трябва да ги предостави. 
БГНЕС