/ iStock/Getty Images
Гаранцията на Атанас Бобоков е намалена от 2 млн. лева на 1 млн. лева
Фалстарт на делото срещу братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър Красимир Живков и още трима подсъдими за незаконно управление на опасни отпадъци. Причината - заболяване на един от подсъдимите.

Съдът е назначил съдебно-медицинска експертиза, която трябва да установи какво е актуалното здравословно състояние на въпросния подсъдим, дали то е било основателна пречка за неявяването му на разпоредителното заседание и може ли да попречи на участието му и в други заседания. Това информираха от спецпрокуратурата.

Атанас Бобоков излиза от ареста срещу 2 млн. лв. гаранция

Делото бе внесено в съда с обвинителен акт на Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участие на длъжностни лица, ръководена от бившият заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков и от управител на търговско дружество. Подсъдими по делото са още служител на РИОСВ и управители на търговски дружества с основен предмет на дейност управление на опасни отпадъци.

Установено е, че групата е действала на територията на 5 области в страната.

Един от двамата ръководители на групата е привлечен като обвиняем и за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особени големи размери - 618 326 лева.

Бившият зам.-екоминистър Красимир Живков остава в ареста

Съдът се произнесе и по искания на защитниците на двама от подсъдимите - Николай Миховски и Атанас Бобоков, за отмяна на забраната да напускат пределите на страната. Той не отмени тази мярка, но разреши на двамата да пътуват, ако се налага, до следващото заседание по делото (21.09.2021 г.).

Съдът не уважи искането на бизнесмена Миховски за промяна на мярката му за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 200 000 лв. Изменена бе само мярката за неотклонение на Атанас Бобоков като определената му по-рано парична гаранция бе намалена на 1 млн. лева.

Предстои наблюдаващите прокурори по делото да преценят дали да изготвят протест срещу определението на Специализирания наказателен съд в частта за промяна на размера на мярката за неотклонение „гаранция в пари“ в определения за това от закона срок, допълват от спецпрокуратурата.