Фалшиви пулсоксиметри се появиха на пазара, предава NOVA.

Това са устройства, с които в домашна среда човек може да измери пулса и количеството на кислород в кръвта си. Пандемията драстично увеличи тяхното търсене на пазара. Така недобросъвестни търговци видяха възможност и започнаха да произвеждат подобия, които изглеждат точно като истинските медицински уреди, но перманентно показват нормални стойности. Как можем да познаем истинските от фалшивите и какви други манипулации дебнат на пазара?

Клип в социалните мрежи предизвиква смях като първа реакция, но всъщност повдига много сериозни въпроси. Можем ли да разчитаме на данните от пулсоксиметрите и как да се ориентираме дали сме си купили медицински уред, или фалшификат?

"Това, което виждаме по някои клипчета, е детска играчка, която каквото и да се пъхне вътре, въпросният уред започва да отчита. Няма начин той да отчита каквото и да е друго освен пръст, който е кръвоснабден.

Този уред разчита на една светлинка вътре, червена светлинка, на базата на която може да проследи колко хемоглобин минава през пръста. И този хемоглобин има ли кислород или няма кислород", обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Не е възможно уредът да е бил изправен и изведнъж да се повреди като да започне да отчита жизнени показатели на морков. В това пулмологът д-р Симидчиев е категоричен.

"Той може да спре да работи, но не да започне да показва фалшиви показания, защото начинът на измерване е толкова добре изследван и направен вече - той разчита на два светлодиода, които са с различна светлина на вълната и няма как нещо да се повреди", добави пулмологът.

Хитро и лесно човек може да провери у дома дали си купил играчка или пулсоксиметър. С помощта на собствения си пулс. "Понеже такива са пулсоксиметрите, които масата от граждани купуват. Слагаме пръста там, където е светлодиода, слагаме пръста така, че да бъде осветен и виждаме едно стълбче отстрани, което мига.

Нагоре-надолу, нагоре-надолу това стълбче показва пулсовата вълна и ние можем много лесно, когато си пипнем пулса, дали съответства пулсовата вълна, която виждаме там с пулса, който ние пипаме на нашата ръка. Двете трябва да съответстват. Не може едното да е много бавно, другото много бързо. Всеки удар, който довежда кръв до пръста трябва да се регистрира от уреда", разясни д-р Симидчиев.

Тоест темпото на пулса, който усещаме с пръстите си, трябва да съвпада с бързината на тази скала отстрани. За нивото на кислород в кръвта има и друга ключова тънкост, която трябва да вземем предвид.

"Пръстите имат леко различно снабдяване с кръв. Трябва да мерим на всеки един от пръстите поотделно и да видим кой от пръстите има най-висока стойност. Най-високата стойност е тази, която реално излиза от нашия бял дроб.

Когато говорим за пулсоксиметрия, която трябва да бъде съобщавана на лекар, и при проследяване в домашни условия, тя трябва да е на базата на измерване на 8 пръста, от които се дава само най-високата стойност, която се получава на един от тези 8 пръста. Палецът е твърде дебел и не винаги ще може добре да се постави в уреда", поясни пулмологът.

Има и още един начин, по който може да проверим изправността на пулсоксиметъра си, ако не сме под карантина. "Да се отиде при колега, който има професионален уред като този. Аз ще го включа и ще го поставя на един от пръстите си.

Ако ние сложим на два съседни пръста, съответствието трябва да е в рамките на една единица. Тоест ако едното показва 96, другото пак трябва да показва 96 или 97. Леки разлики може да има, ако пръстите получават различно количество светлина", твърди д-р Симидчиев.

Сигурните пулсоксиметри имат маркировка CE, което гарантира изправност и качество на европейско ниво. Проверката се прави още при вноса на медицинските устройства. Такава маркировка имат всички пулсоксиметри, които се продават в аптечната мрежа. Маркировката означава, че уредът е сертифициран за продажба в Европейския съюз. Разбира се там, където контролът е занижен, такава лепенка лесно може да се фалшифицира.

Според Богомил Николов, председател на асоциация „Активни потребители“, по закон медицинските изделия се регистрират от Изпълнителната агенция по лекарствата, но не всеки търговец го прави. Ориентация дават и цените. Официално, пулсоксиметрите вървят между 30 и 200 лева.
nova.bg