/ Правителствена информационна служба
На заседанието тема ще бъде и започването на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания
Започна участието на министър-председателя Бойко Борисов в заседанието на Европейския съвет, което за трети път се провежда чрез видеоконферентна връзка. Европейските лидери ще координират усилията на страните от Съюза за справяне с COVID-19, съобщават от правителствената пресслужба.

Захариева призова колегите си от ЕС за единство, солидарност и координация

Освен мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса държавните и правителствени ръководители ще обсъдят и осигуряването на медицинско оборудване, лична защитна екипировка и респиратори, както и ще дискутират отпускането на допълнителни средства за изследвания и ваксина.

Фокус на разговора на европейските лидери ще бъдат и начините за справяне със социално-икономическите последици, причинени от разпространението на COVID-19. Очаква се да бъдат разгледани и въпросите за граждани на Европейския съюз, които все още са блокирани в трети страни.

България ще участва в обществената поръчка на ЕК за защитно медицинско оборудване

По време на заседанието на Европейския съвет ще бъде обсъдено и приемането на решение за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Република Албания.
 

Бойко Борисов Европейски съвет видеоконферентна връзка
Правителствена информационна служба