Евгения Банева
Евгения Банева / БГНЕС
Обществеността се забавлява с упражненията на прокуратурата да ни изкара ОПГ, каза Банев
Спецсъдът даде ход на делото срещу Николай и Евгения Банева. Съдебният състав смята, че няма нарушения в обвинителния акт и обвиненията са ясни. Делото ще се гледа по същество на 21 октомври с разпит на свидетели.

Съдът не допусна предявен от МФ иск за неплатени данъци за около 1.7 млн. лева с мотива, че това щяло да затрудни процеса. Още повече, че защитата репликира с това, че Баневи са плащали данъци.

Евгения Банева в писмо до мъжа си от килията: Meine Liebe, Митака ми носи орехи

Един от защитниците на семейството Христо Ботев заяви, че насилствено били създадени предпоставки за престоя на Николай и Евгения Баневи в ареста. И припомни, че те били задържани в Ница на прибиране към България. Именно това ограничило правото им на защита. За ареста им във Франция имало само документ за присвояване на публични средства, каквито обвинения Баневи нямат.

Обвинителният акт започва с копиране на информация от Уикипедия кой е Банев, каза Ботев и поиска бизнесменът да бъде пуснат от ареста. Защитата твърди още, че майката на Николай-Мария Банева е пришита към обвиненията, само и само да се говори за престъпна група.

Пак според защитата - не били събирани доказателства как е организирано счетоводството, за да стане ясно изобщо има ли някой вина. И още - нямало изискани и справки по ДДС.

Чакам този момент 11 месеца, каза Банев пред съда. Арестите нямат нищо общо с нормални човешки условия. Там е чудовищно и не мога да си представя как държава - членка на ЕС в 21 век може да задържа хора. Дори животните в дивата природа не пребивават в такива условия, посочи той. Нарече обвинителния акт пасквил, в който има само лъжи и инсинуации. Няма нито един документ с наши подписи, който да доказван, че сме извършили престъпления.

Обществеността се забавлява с упражненията на прокуратурата да ни изкара ОПГ, каза Банев.

Съпругата му обяви, че не разбира в какво е обвинена. Голяма част от твърденията на прокуратурата са основани на публикации от жълтата преса, заяви тя.

Надзирател записвал с камера Банев, сложили и втори катинар на килията му

Пред медиите обаче разказа, че публичността на разследването и изнесените факти за имотното състояние на семейството, станали причина да бъдат притеснявани за пари и дори заплашвани. От кого обаче Банева не посочи.

По делото ще има резервен съдебен заседател.

Спецсъдът реши, че няма да пусне Николай Банев от ареста.

Николай, майка му Мария и съпругата му Евгения са подсъдими за данъчни престъпления.