Прокуратурата започва подготовката да изпрати молба до Украйна за екстрадиция
Евелин Банев-Брендо е бил задържан в Украйна, потвърдиха от българското външно министерство за DarikNews.bg

Арестът е извършен в Киев. Има и други задържани, част от тях са с фалшиви документи. 

В Европейския съюз издирваният е осъден на 10 години затвор за престъпления, свързани с участие в незаконна престъпна група и пране на пари. Това се казва в официалното съобщение на украинската полиция. Решава се въпросът за временния му арест с последваща екстрадиция, се казва още в съобщението. 

От полицията в Украйна дори разпространиха видео със задържането. 

През 2018 година върховният съд постанови окончателна присъда за Банев на 6 години затвор. Делото срещу него продължи години, по обвинение за разпространение на наркотици и пране на пари. Банев има присъди в Италия и Румъния

Софийска градска прокуратура (СГП) изпрати предложение до Върховна касационна прокуратура (ВКП) за изготвяне на молба за екстрадиция до Министерството на правосъдието на Украйна за Евелин Банев, по прякор Брандо, да бъде екстрадиран в България от Украйна.

По-рано стана ясно, че той е бил задържан в Украйна, където ще прекара 20 дни в ареста.

56-годишният Евелин Банев е бил осъден с влязла в сила присъда на 26.04.2018 г. за това, че за времето от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. участвал в организирана престъпна група, създадена с престъпна цел  – извършване финансови операции с парични средства, за които участниците знаели, че са придобити от незаконен трафик на наркотични вещества.

Осъденият Евелин Банев действал заедно със Симо Карайчев и Константин Дишлиев (починал).

Престъпната група действала у нас, Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Конфедерация Швейцария и Република Австрия.

Финансовите операции включвали внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в чужбина към България за кредитиране
на дейността на акционерното дружество „П.Ф.Ю.“ – София.

С окончателната присъда на Върховния касационен съд на осъдения Евелин Банев е било наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от шест
години при първоначален „строг” режим.

То не е било приведено в изпълнение, поради неустановяване на осъдения, след което той е бил обявен за издирване от органите на МВР.

На 20.07.2018 г. Софийска градска прокуратура е издала срещу него и Европейска заповед за арест, въз основа на която Е.Б. е бил обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система (ШИС).

Понастоящем се извършват действия по екстрадиционното производство на задържаното в Украйна лице.
МВнР, Националната полиция на Украйна, БТА