Евелин Банев-Брендо
Евелин Банев-Брендо / БГНЕС
Прокуратурата издаде европейска заповед за арест на Брендо
98312
Прокуратурата издаде европейска заповед за арест на Брендо
  • Прокуратурата издаде европейска заповед за арест на Брендо
Три месеца след влизане в сила на присъдата му, прокуратурата издаде европейска заповед за арест на Евелин Банев-Брендо. В края на април той бе окончателно осъден на 6 години затвор за пране на пари от наркотрафик в период между 2002 и 2005 година. Делото започна преди близо 10 години. Въпреки че бе осъден на 20 години затвор в Италия, а впоследствие на още 10 и половина години – в Румъния, в течение на тукашното му дело Брендо до последно си остана с най-леката мярка за неотклонение – „подписка”.
 
Евелин Банев бе подсъдим заедно с доведения си брат Симо Карайчев, бившата си съпруга Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева. Обвиненията срещу тях са, че в периода 17 октомври 2002 и 30 май 2005 г. на територията на България, Швейцария, Австрия, Великобритания и Вирджинските острови участвали в пране на пари със средства, за които знаели, че са придобити чрез наркотрафик.

София: Съдът постанови 6 години затвор за Брендо

Докато делото тук течеше, междувременно Брендо бе арестуван и осъден в Италия през 2013 г. на първа инстанция на 20 години за наркотрафик. Впоследствие бе върнат у нас за доразглеждане на тукашното му дело. На първа инстанция през 2013 г. Софийският градски съд го осъди на 7 години и половина. На втора обаче Апелативният съд го оправда напълно и го пусна с най-леката мярка за неотклонение „подписка” и забрана да напуска страната. Оттогава Брендо е на свобода, въпреки че през 2014 г. срещу него започна дело и в Румъния, отново за наркотрафик. Междувременно у нас той бе в неизвестност година и половина, в същото време успя да издаде роман със заглавие „Съзирам душата на България”, вдъхновен от престоя му в затвора. Появи се на съдебно заседание чак през септември 2015 г.
 
Същевременно Върховният касационен съд върна делото и при повторното разглеждане Апелативният съд все пак постанови 6-годишна присъда на Брендо. Мярката му за неотклонение обаче си остана същата, тъй като според съда той се явявал на всички съдебни заседания, а присъдата била четена в негово присъствие. През април тази година Касационният съд потвърди окончателно присъдата му. От Брендо обаче вече няма и следа.

Букурещ: 10 години и половина затвор за Евелин Банев – Брендо
 
Междувременно през юни миналата година 20-годишната му присъда в Италия бе окончателно потвърдена, а Брендо получи окончателна присъда от 10,5 г. и в Румъния. Заради румънското дело Брендо бе обявен и за международно издирване от Интерпол.
 
У нас пък Министерството на правосъдието „забравило” да уведоми вече бившата КОНПИ, че Брендо има повдигнати обвинения и в чужбина, каквото задължение има по закон. Комисията разбрала, че срещу Брендо имало дела в Италия и Румъния едва през октомври 2017 г., когато председателят й лично отправил запитване до министерството, прокуратурата и следствието.