Евакуираните хора вече могат да се приберат
Евакуираните хора вече могат да се приберат / снимкa: Sofia Photo Agency
Шефът на „Гражданска защита” Андрей Иванов заяви в предаването „Денят” на Дарик, че хората в Чепинци почти са се прибрали по домовете си, а от Челопечене могат да се прибират през Гара Яна. Токът в Челопечене ще бъде пуснат, след като се приберат 60-70 % от хората, а в Чепинци вече е пуснат. Той обясни, че евакуацията на хората е преценена от степента на опасност.

Хората, чиято собственост е била засегната от взрива в Челопечене, ще бъдат подпогнати от държавата, заяви вицепремиерът Меглена Плугчиева, минути след като се помоли пред трите чудотворни икони, пристигнали в столицата.

Според вицепремиерът Плугчиева държавата днес е реагирала адекватно на случващото се в страната.

„Този тежък инцидент, помрачава настроението, но смятам, че институциите, които са оторизирани да се занимават в такива случаи със ситуациите, направиха всичко възможно по най-добрия начин да се реагира, да се помогне на хората. Аз смятам, че това, което трябва да се довърши е да им се помогне в чисто битов план за къщи, за прозорци. Всичко останало ще бъде направено така, както беше поет ангажиментът”, каза вицепремиерът.

Плугчиева допълни, че се е помолила пред трите чудотворни икони за успеха на страната и българските деца.

По-рано министърът на транспорта Петър Мутафчиев съобщи , че до 19 часа във ведомството не е имало писмена информация кога могат да се възстановят полетите на летище София. Според него комуникацията между институциите във връзка с взривовете е можела да бъде по- добра.

Според мен трябваше да се определи от комисията времето, в което е затворено летището, за да можем да информираме гражданите. Създадохме им малко неудобство в тази посока.

Вие виждате пробив на комуникацията между институциите?

Не, необходимо е усъвършенстване.

Някакво обезщетение за хората, които цял ден стояха на летището ще има ли?

Има директиви по този въпрос, когато е точно такъв случай не се предоставя обезщетение от авиокомпаниите на пътниците.