ЕНСК: Виновно за провала на преговорите е правителството
ЕНСК: Виновно за провала на преговорите е правителството / netinfo

Над 95 хиляди учители и непедагогически персонал стачкуват днес, обявиха от Единния национален стачен комитет. В обръщение до учителите от стачния комитет ги призовават да не се поддават на манипулациите, че стачкуващите са предложили нов вариант на стачно споразумение.

Единният стачен комитет е предложил за пореден път на МОН стачно споразумение с параметрите, за които стачкуващите учители са му дали мандат – поетапно повишаване на работните заплати на всички в системата на средното образование на три пъти - от 01.11.2007 г., 01.01.2008 г. и 01.07.2008 г., пише в обръщението.

Стачният комитет пояснява, че предложението за стачно споразумение, в частта му за издръжка на един ученик включва: “Да се завишат стандартите през 2008 г., като средният стандарт от 933 лв. през 2007 г. от 01.01.2008 г. да достигне не по-малко 1151 лв., а от 01.07.2008 г. - не по-малко от 1381 лв. като необходимите средства бъдат обезпечени в бюджет 2008 г.”.

Тези параметри гарантират повишение на доходите на работещите в системата на средното образование поетапно на три пъти с по 20%, съгласно дадения ни мандат, пише в обръщението .

ЕНСК категорично заявява, че води отговорни и професионални преговори, а за протакането им и за продължаване на стачката, виновно е само и единствено българското правителство. Ако кабинетът реши едностранно, административно да предприеме повишаване на доходите на работещите в системата на средното образование, неудовлетворяващи стачкуващите и протестиращите учители, то за това, което ще се случи в системата на средното образование, отговорност ще носи българското правителството, казват от стачния комитет.