Енергийното министерство и "Булгаргаз" дадоха разяснения на извънреден брифинг за цената на газа. 

"Булгаргаз" актуализира прогнозната цена на доставките на газ за месец ноември, като я намали на 130 лева за мегаватчас (MWh). 

„Булгаргаз“: Газът може да поевтинее с 45% през ноември

"Това е значително понижение спрямо заявената цена от 166 лв. Конкурентната цена е заради допълнителните доставки на "Булгаргаз". Смяната на стратегията на "Булгаргаз" от директни преговори към конкурентни процедури ясно показва резултати и, че това е успешна практика", каза министърът на енергетиката Росен Христов.

По думите му са спестени 200 млн. лева само от доставки за ноември. "Поздравявам "Булгаргаз" за отличните резултати и продължаваме напред със същата стратегията", каза още Христов.

Според изчисленията на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева 64% по-ниската цена на газа за ноември спрямо септември се отразява директно върху потребителите.

"Например, ако семейство живее в апартамент от 110 квадратни метра, сметката за отопление на газ при цени от месец септември, щеше да е около 700 лв. По цените от октомври щеше да плати 350 лева. С намалената цена за месец ноември тази сума спада на 230 лв.", обясни Златева.

„Булгаргаз“ избра доставчици на втечнен газ за ноември

“Днес финализираме търга за месец декември”, съобщи тя и добави, че другата седмица ще обявят от кои фирми ще купуваме газ за месец декември.

“Новите прозрачни процедури, фактът, че се гарантира откритост, върна доверието в дружеството”, подчерта Златева и добави, че се надява и занапред дружеството да предлага конкурентна цена. “Отстъпките, които договорихме за месец ноември, са между 35-50% от борсовия индекс, колкото и да се качва или намалява борсовия индекс, тази отстъпка е фиксирана величина”, каза още Златева.