Емил Кало е избран за заместник-председател на НССЕДВ
Емил Кало е избран за заместник-председател на НССЕДВ / netinfo

Емил Кало е избран за заместник-председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси към Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба.

Кало, който е председател на Организацията на евреите в България, е бил избран на поста от членовете на съвета. Според новия правилник за устройството и дейността на съвета, неговият мандат е едногодишен.

Заместник-председателят е определен с таен вот между седем кандидатури. Останалите кандидати са били Румян Сечков - председател на фондация "С.Е.Г.А", Георги Богданов - Национален ромски център "Св. Георги", Георги Голов - Обединен ромски съюз - Сливен, Мюмюн Тахир - председател на НЧ "Юмер Лютви" - Кърджали, Петър Георгиев - Конфедерация на ромите "Европа", Соня Бедросян - Арменско благотворително дружество "Парекордзаган".

Председател на съвета е вицепремиерът Емел Етем, а в състава на ръководството има още един заместник-председател, който по правилник се определя от премиера Сергей Станишев. Това е юристът Мирослав Попов, се посочва в съобщението.

На днешното първо за годината заседание членовете на съвета са обсъдили проекта на отчет за работата на структурата през 2006 г. и са се запознали с дейностите по инициативата "Десетилетие на ромското включване 2005-2015", в рамките на българското председателство. Обсъдени са били възможностите, които предлага оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Правителството постигна един от най-важните приоритети за България - приемането ни в Европейския съюз. Въпреки това, старателните усилия и непримирим ентусиазъм от страна на институции и граждани трябва да продължат, за да може нашата страна да се утвърди като надежден и сигурен модел на междуетническа толерантност и равнопоставеност, е отбелязала Етем, цитирана в съобщението.

По предложение на Мирослав Попов е била открита процедурата по създаване на 7 работни групи по проблемни области - социална политика, образование, жилищна политика и инфраструктура, здравеопазване, култура и медии, младеж и спорт, юридически въпроси. Пет от тези групи ще бъдат ръководени от заместник-министър, член на съвета, работещ в съответната сфера.