Приоритет за мен като началник на отбраната е да започне плановата летателна дейност на изтребителната авиация на Военновъздушните сили след инцидента, при който загубихме един изключителен пилот. Това заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната, в отговор на въпрос при посещението на военно формирование 54 990 във Враца.

Началникът на отбраната посети военното формирование във Враца , заедно с командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Той се срещна с военнослужещите от Десети механизиран батальон и провери строително-монтажните работи по обновяване на сградите и друга инфраструктура в поделението.

Изпращат черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 в Русия

Запитан дали черната кутия на разбилия се МиГ-29, управляван от Валентин Терзиев, който загина при инцидента, вече е изпратена в Русия за разчитане, адмирал Ефтимов посочи, че това ще стане когато специализираните органи са готови. Той подчерта, че въпреки инцидента и проблемите, се надява изтребителната авиация по-скоро да започне да лети. Началникът на отбраната изрази надежда специализираното звено за разследване на авиопроизшествия към Военна полиция да излезе с доклад до края на юли и изтребителите на ВВС да започнат плановите си дейности.

Адмирал Емил Ефтимов посочи, че е възстановена дейността на транспортната авиация, щурмовата авиация, вертолетите. Скоро започва учението "Тракийска звезда" на летище Граф Игнатиево, в което няма да летят изтребителите МиГ-29, но ще участват други подразделения и партньорски държави, допълни той.

Десети механизиран батальон във Враца е с подобаващо значение за Въоръжените сили и за Сухопътните сили на страната, каза още началникът на отбраната при посещението си във Враца.

С военни почести изпратиха Валентин Терзиев, посмъртно бе повишен в звание „подполковник“

Той отбеляза, че се работи за подобряване на инфраструктурата в поделението. В плановете на военното ръководство са възможностите за увеличаване на ресурсното обезпечаване на батальона като щат, техническа и военна обезпеченост, за да изпълнява по-широк спектър от бойни задачи. Според адмирал Ефтимов гарнизонът във Враца има бъдеще, защото интересът към професията войник в региона е голям.

При последния конкурс четирима са се борили на едно място, каза той, а това е над средното за страната. Изглежда в този регион се оценява това, което прави Българската армия по отношение на заплащането, мотивацията и условията на труда, каза още той.
БТА