Емил Димитров: Ще учредим новата формация на 30 август
Емил Димитров: Ще учредим новата формация на 30 август / снимка: БГНЕС, архив

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров заяви, че в готвената нова формация ще участват хора, които досега не са били ангажирани партийно и млади хора от други партии, които не са намерили реализация. Формацията ще бъде учредена на 30 или 31 август, допълни Димитров пред Нова телевизия и заяви категорично: „Това не е ГЕРБ".

Изказването му бе по повод слуховете за новоучредяваща се формация ГЕРБ 2, която ще кандидатства за членство в Европейската партия и която ще дава път на младите. Сред имената, които се спрягаха да влязат в нея бяха тези на Емил Димитров и на бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Относно бъдещите лица, които ще влязат в новата формация, Димитров заяви, че са водили разговори със сегашни и бивши техни колеги от ГЕРБ, които са недоволни от ситуацията. Той обаче отрече вероятността да имат парламентарна група.

„Решението за напускане или не е тяхно лично решение. Точно затова приключихме с едноличното решение и налагането на решения против волята на хората. Те сами ще преценят какви действия да предприемат", подчерта Димитров.

„Структурата на управление ще бъде хоризонтална без лидер. Нагледахме се на месии, на гурута. Ще бъде от млади хора в активна възраст и те ще имат един секретар, който ще управлява документите. Ние, ветераните, ще бъдем консултативен орган", допълни Димитров.  Той определи бъдещата формация като дясно - център, и бе категоричен: „Никой от нас няма да участва в изпълнителната власт под какъвто и да е повод".

Емил Димитров потвърди, че на първи етап той ще финансира дейността на партията. Ще плати залата, в която ще се състои учредителния конгрес. „А после всеки от дребния и средния бизнес, който има желание да направи дарение за структурата, стига да си е платил данъците, и да е нормална фирма, няма да бъде върнат", категоричен бе той.

„Ние, от инициативния комитет, декларираме, че се самолустрираме. Тоест, никой от нас в бъдеще няма да участва в изпълнителната власт по какъвто и да е повод. И затова призовахме и останалите партии да го направят същото", обясни още бившият депутат от ГЕРБ.

Запитан за тефтерчето със записките на Златанов, съдържащи указания и бележки, включително за това кой да бъде „ударен", Димитров коментира: „Коментирал с Борисов, че има съмнение, че тези неща се случват. За съжаление се оказа, че са се случвали. Във връзка с тефтерчето, бяха разпитани всички, които фигурират в него. Аз съм казал каквото знам, останалото е работа на прокуратурата".

Относно раздялата на Бойко Борисов с Искра Фидосова, той заяви, че е трябвало да избие предпазен клапан. „А основният клапан остана. Изби предпоследният бушон", допълни той.

Димитров поясни, че са водени предварителни разговори по повод евентуални коалиции. „Без да има нещо конкретно, това е ВМРО като нормална патриотична организация и „Модерна България". Обявихме, че нашите членове ще гласуват по интернет", заяви бившият депутат от ГЕРБ.

По думите му предсрочни избори ще има и „най-късния срок е след евроизборите следващата година".

„Правителството на ГЕРБ свърши добри неща, но едното от нещата, с които не се справи е контрабандата. И поради тази причина се наложи да има дефицит в бюджета и да се орязват социални разходи", каза Димитров.