Емел Етем: ДПС е с мисия да съживява ту дясното, ту лявото
Емел Етем: ДПС е с мисия да съживява ту дясното, ту лявото / снимки: Дарик - Разград, Радка Минчева
Емел Етем: ДПС е с мисия да съживява ту дясното, ту лявото
19323
Емел Етем: ДПС е с мисия да съживява ту дясното, ту лявото
  • Емел Етем: ДПС е с мисия да съживява ту дясното, ту лявото

Вече 20 години ДПС има нелеката мисия да бъде арбитър между лявото и дясното, да съживява ту едното, ту другото, за да има баланс в политическата координатна система, ние никога не сме искали да бъдем сами там". Това заяви вицепремиерът Емел Етем в местността "Божурите" край село Беловец, където бе гост на фолклорен фестивал.

„Винаги сме получавали упреци и от едните, и от другите за ролята на балансьор, която избирателят ни отреди", каза Емел Етем о допълни: „Много трудна е тази роля, неразбрани остават стъпките, но те ще бъдат оценени след време". „Това, че се принудихме през годините да бъдем балансьор и да съживяваме ту лявото, ту дясното, ни е мисия, която ни възлага избирателя, защото се оказва, че ние като либерална партия, седяща в центъра, седим най-устойчиво", каза още тя.

Етем обяви, че с днешна дата ДПС следи с голяма тревога процесите вдясно, защото желае възраждане на дясното пространство. Според нея десният избирател страда заради вождизма и Аз-а на лидерите на десни формации. „И ако не дадат отново на десния избирател добри листи, с добри послания, с които да гарантарат, че ще се развие дясното, отново ще имаме изненади. Те ще гласуват отново наказателно, не в подкрепа на тези, които ще се явят различни десни субекти, ако не са достатъчно убедителни, а ще гласуват за някоя друга политическа сила", прогнозира Етем.

Емел Етем ДПС е с мисия да съживява ту дясното ту лявото
netinfo

В ДПС никога не сме се страхували от мажоритарността, заяви още Етем. Според нея ако е имало нещо, което е притеснявало партията на Доган, това е дали обществото ни е готово за мажоритарни избори, дали всички си даваме сметка, че конструирането на българския парламент не трябва да е на случаен принцип.

Има партии, които не са узрели за мажоритарността, каза Емел Етем. „В парламента не трябва да попадат случайни хора, а професионалисти, специалисти от различни сфери на обществения, икономическия, публичния живот на страната", изтъкна тя.

Във връзка с другия оспорван от опозицията елемент от изборното законодателство - 8-процентната граница за коалиции Етем заяви, че така е преодоляна несправедливост, при която една партия се е състезавала с 15 при еднакви правила и условия.