Елеонора Николова: Не сме мързелували, огромна грешка беше, че мълчахме
Елеонора Николова: Не сме мързелували, огромна грешка беше, че мълчахме / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Времето, в което сме се разположили като център трябва да се изчислява от 1 юли. Това каза пред бТВ временно изпълняващият дейността директор на Центъра за борба с корупцията (БОРКОР) Елеонора Николова.

Избрахме водеща немска фирма, която ни съветва по архитектурата на центъра, веднага след това закупихме над 100 компютри, софтуер и т.н. Не сме мързелували. Направена е солидна подготовка за започване на работата. Целият негативизъм се създаде към нас заради това, че мълчахме. Моите разбирания са такива, че когато човек е в публична институция, той трябва всеки един момент да може да обясни какво се случва. Мнозинството от колегите ми, обаче, са от служби, които са свикнали да работят задкулисно, ние допуснахме да има напрежение във въздуха. Ние всички сме екип все пак. От една страна така е минал животът на г-н Миланов. Той разсъждаваше, че тези подготвителните неща, които извършвахме, не е нужно да ги споделяме и сега виждаме, че това е огромна грешка. Защото се настани становището, че там едни хора получават пари, а нищо не правят, коментира Николова.

Тя обясни, че в БОРКОР са създали модерна администрация, анализатори, които от 1 юли ще започнат да работят самостоятелно, целият софтуерен прототип е готов.

„Първата задача, която ни е поставена е от Консултативния съвет. Ние имаме борд, където има представители на Народното събрание, на Сметната палата и др. Първата задача са обществените поръчки. Шест месеца беше отделено време по това. Толкова административен и времеви ресурс се харчи, за да се получи един резултат. Хората не могат да си обяснят как 6 месеца се развиват едни обществени поръчки. Трябва да развием система от мерки, за да предотвратим корупция в обществените поръчки. Там се „разхождат” всяка година 4 млрд. лева, а 1 млрд. лева потъват в гънките на корупцията. Т.е. преди да започне същинската процедура по поръчките, корупционното договаряне вече е приключило. Знам като кмет в Русе заварих източване на общинско дружество и видях, че горивото се доставя на цена с 50 ст. по-висока от цената на бензиностанцията, която е на входа на предприятието. Една техника, която може да се закупи от техномаркет на едни пари, при обществените поръчки цената добива доста по-широк размер”, разясни Николова.

Тя допълни, че БОРКОР не само изработват комплекса от мерки, но ги и въвеждат, продължават контрола, за да видят как действат на терен тези обществени поръчки. Николова отбеляза, че в края на годината ще бъде готова интервенционната система, ще се работи с огромно количество документи. Изработването на един проект ще трае шест месеца, но след това служителите ще работят едновременно по няколко проекта. Служителите в момента се подготвят за работа.

За това дали имат бонуси в БОРКОР, Николова коментира, че в БОРКОР не е развивана хамалска дейност. „Бонусите това са парични награди дадени на всеки етап, който е приключвал успешно. Първият критичен проект беше на фирма, която трябваше да ни приключи проектния офис мениджмънт. Имаме двойна и тройна защита на компютрите, имаме една модерна администрация. Само с тояга не може, България се нуждае от анализ. Трябва да се знае как трябва да се реагира. Аз съм удовлетворена, винаги съм работила на попрището на противодействие на корупцията. При работата ни ще се включват законодателни промени и пипане на подзаконовите нормативни актове, сериозен контрол и модели на наблюдение. В Центъра не се раздават пари. За първи път се създава модерна структура, в която хора пристигат, командировани от ведомството, в което работят. Изучават системите от анализи, в края на периода да може да дават собствени аналитични решения. Голямо богатство за България е да подготвим аналитици”, заяви Николова.

Попитана дали има чадър от страна на БОРКОР върху злоупотреби и за освобождаването на поста директор на БОРКОР на Румен Миланов, Николова отговори, че Миланов е носел много дини под една мишница. Тя каза, че от разговорите с премиера е разбрала, че явно доброто отношение, доверието са нарушени. „Явно, че екипите се сменят, след като това е така”, каза още Николова.