Елена Удря
Елена Удря / БГНЕС
Софийският апелативен съд заседава по искането за екстрадиция на бившия румънски министър Елена Удря. Заседанието днес бе насрочено за финални пледоарии, но Удря поиска българският съд да отправи преюдициално запитване до европейски съд.

То е свързано с това дали България може да откаже предаване на Румъния, ако са налице доказателства, че там ще бъдат нарушени човешки права. По думите на Удря вече има редица случаи, при които други държави са отказали предаване на румънски граждани, именно заради такива рискове.

Елена Удря: В момента България е най-сигурното място за мен

Удря посочи, че изчакването на това решение ще отнеме време и поиска да бъде освободена от ареста. Тя припомни, че в Румъния има спор дали присъдата ѝ е законна, тъй като има съмнения в легитимността на съдебния акт.

48-годишната Елена Удря беше обявена за международно издирване, за да бъде екстрадирана обратно в Румъния за изпълнение на влязла в сила присъда от шест години затвор за получен подкуп. Тя бе задържана на граничния контролно-пропускателен пункт "Кулата" на 7 април при опит да напусне България.
БТА