Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева
Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева / БГНЕС
Тя обаче не заменя физическия преглед, освен при болничен престой и случай на коронавирус, заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева
От днес всеки общопрактуикуващ лекар и аптека могат да работят с електронни рецепти. Те не заменят физическия преглед на пациенти при лекаря, освен при болничен престой или случай на COVID-19. Електронната рецепта е средство, което улесня пациенти, лични лекари и аптеки. Това заяви днес зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, която даде подробности за това как ще стартира системата.

По думите на Начева електронната рецепта дава възможност за пълна прозрачност за това какви лекарства са издадени, назначени и предписани на пациент.

По 360 лв. всеки месец и за медсестрите на джипитата


Единствените случаи, в които лицата могат да не ходят по кабинетите на личните си лекари електронна рецепта, са при заразяване коронавирус или престой в болнично заведение.

"За по-малко от две седмици успяхме да обхванем около 50% от общопрактикуващите лекари, които издават електронно направление. Другият ангажимент, поет от държавата и изпълнен, е електронната рецепта, която вече е факт от днес", обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.
Няма краен срок за въвеждане на електронната рецепта, поне на този етап, тъй като става дума за инсталирането на софтуерен модул, който не всички общопрактикуващи лекари и аптеки имат. Това ще отнеме техническо време, а това е и причината да не са обхванати 100% от джипитата у нас.

Начева обеща на българските граждани качествено лечение, идентично с това в целия ЕС.

"Подготвили сме и стикери, които ще бъдат раздадени чрез териториалните звена на НЗОК за медицински лаборатории и аптеки, които ще ориентират пациентите в кои заведения се работи по електронен път", коментира още заместник-здравният министър.

Издадената рецепта от джипито ще може да се обработва в аптеката по следните начини:  12-цифрен QR код, както и чрез ЕГН-то на пациента, разясниха от "Информационно обслужване". По същество е същата като хартиената - може да бъде еднократна или многократна.