Електронна система на софийското летище ще позволи всеки сам да се проверява
Електронна система на софийското летище ще позволи всеки сам да се проверява / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
На софийското летище ще заработи система, която да позволява всеки сам да се проверява
54533
На софийското летище ще заработи система, която да позволява всеки сам да се проверява
  • На софийското летище ще заработи система, която да позволява всеки сам да се проверява

Електронна система за граничен контрол ще заработи на софийското летище още през август, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Проектът за въвеждането на електронни карти за самоконтрол все още се разработва, но първото такова устройство ще заработи след малко повече от месец в столицата, заяви Цветанов. По думите му, контролът е изключително добър, защото дава възможността да се установи дали даден паспорт е фалшив, или не и така се гарантира една по-голяма сигурност.

Новата система ще позволява на пътниците сами да се проверяват. Всеки от тях ще полага пръста си върху скенер и чрез разчитане на пръстовия отпечатък ще бъде допуснат да мине през граница.

Електронната система се разработва с европейски средства, но цялата сума, която е инвестирана в проекта все още не може да се каже, коментира Цветанов: "Това е инвестиция по европейски проекти. Искаме да разберем как ще се възприеме, как ще започне функционирането и дали действително ще доведе до облекчаването на потока. Контролът е изключително добър, защото дава възможност да се разбере дали е фалшив даден паспорт, или не. По този начин гарантираме една по-голяма сигурност".

Ако действително новата система за самоконтрол заработи от август, България ще е сред първите в Европа с електронни ГКПП.