/ Пресцентър МВнР
Двайсет и втората среща на външните министри ЕС-АСЕАН се проведе в Брюксел. От страна на Европейския съюз съпредседател на форума бе Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, а от страна на АСЕАН - външният министър на Сингапур Вивиан Балакришнан. България бе представена от заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от МВнР.
 
Министрите приеха съвместна декларация с фокус върху 4 приоритета, определящи целите на отношенията между двата регионални блока: бъдещето на отношенията, сигурност, свързаност и търговия и икономика.

Пресцентър МВнР

ЕС и АСЕАН изразяват принципно съгласие за издигане на отношенията на ниво стратегическо партньорство, като детайлите по времевата рамка ще бъдат допълнително уточнени.
 
Вицепремиерът Захариева приветства 40-годишното партньорство между ЕС и АСЕАН. Важен аспект от това сътрудничество е постигане на целите на устойчивото развитие. Министърът припомни историческия момент през 2015 г. с приемане на Дневния ред за устойчиво развитие 2030.
 
"От особено значение е фокусът върху децата и образованието, както и тяхното запознаване с устойчивия начин на живот. Моята страна е активно ангажирана в този процес", заяви българският първи дипломат.
 
България придава приоритетно значение на отношенията с държавите от Югоизточна Азия предвид динамичното икономическо развитие и ролята на АСЕАН като ядро и двигател на интеграционните процеси в Азиатско-тихоокеанския регион. АСЕАН заема важно място във външната политика на страната ни както от гледна точка на изградените традиции в двустранните отношения с редица държави, така и по линия на засиленото партньорство ЕС-АСЕАН в политическата, икономическата и социално-културната сфера.
 
Като член на ЕС България участва редовно в диалога ЕС-АСЕАН на министерско и друго ниво, като дава своя принос за формирането на общите позиции на ЕС и постигането на консенсус между двата регионални блока.

Пресцентър МВнР

АСЕАН е геополитическа и икономическа организация на държавите от Югоизточна Азия, която е създадена през 1967 г. в Банкок и включва 10 страни: Индонезия, Малайзия, Филипини, Сингапур, Тайланд (основатели), Бруней, Виетнам, Лаос, Мианмар и Камбоджа.
 
Официални отношения между ЕС и АСЕАН са установени през 1977 г., като от 1978 г. на всеки две години се провеждат Срещи на външните министри ЕС-АСЕАН, които са основен формат на политическия диалог за преглед на постигнатите резултати и взимане на решения за бъдещите цели и обхват на сътрудничеството. През 2007 г. отношенията са издигнати на ниво засилено партньорство. ЕС е основен партньор на АСЕАН в областта на развитието и водещ донор на АСЕАН, както и основен външен инвеститор.
 
Основни теми във фокуса на внимание в отношенията ЕС-АСЕАН са: свързаността, регионалната интеграция и изграждането на Общност на АСЕАН чрез използване на опита на ЕС; споразуменията за партньорство и сътрудничество (РСА) между ЕС и държави от АСЕАН; споразуменията за свободна търговия между ЕС и отделни държави от АСЕАН и възобновяването на преговорите за междурегионално споразумение (FTA); финализирането на междурегионално споразумение за въздушен транспорт (САТА); морската сигурност; климатичните промени и управлението на бедствия; борбата с тероризма и трансграничната престъпност.

Пресцентър МВнР

Регионът е 5-та по големина икономика в света и 3-та в Азия с общ БВП 2.8 трилиона щ.д. (2017 г.), БВП на глава от населението 4308 щ.д. (2017) и 5.3 процента годишен ръст на БВП (2017 г.); общият обем на търговията е 2.6 трилиона щ.д. (2017 г.); основни търговски партньори са Китай, ЕС, САЩ, Япония и Република Корея; преките чуждестранни инвестиции са 135.6 млрд. щ.д. (2017 г.) с водещ външен инвеститор ЕС (18.3 процента от общия обем ПЧИ).