ЕК доволна от реакцията ни по случая с пътния фонд
ЕК доволна от реакцията ни по случая с пътния фонд / снимка: Sofia Photo Agency

Предприетите действия в страната ни по случая с Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” удовлетворяват Европейската комисия, като според нея те са били навременни и бързи. Това стана ясно от думите на посланика на България в ЕС Бойко Коцев, който гостува в предаването „Денят” на Дарик радио.

По думите на Коцев преди отстраняването на Веселин Георгиев от Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” е било получено писмено уверение на ЕК за удовлетворение от бързо предприетите мерки от страна на администрацията, разпоредените веднага проверки от страна на Инспектората, на Дирекцията за контрол върху европейските фондове в Министерство на финансите, на проверката, разпоредена от министър Мутафчиев, също поканата на Сметната палата да направи преглед на цялостната дейност по обществените поръчки на АгенцияПътища”.

Междинният доклад на Европейската комисия за реформите в правораздаването и вътрешните работи на страната ни Коцев определели като положителен. В сравнение с доклада от 27 юни миналата година, сега се вижда признаване от страна на европейските експерти за напредъка по четири от показателите – преди всичко в областта на съдебната реформа, корупцията по границите и дребната корупция, смята посланикът ни в ЕС.

„С този доклад, в който се дават и положителните неща, свършени от България – това е един много окуражаващ тласък, тъй като хората, които вършат промените имат нужда да им се признава свършеното”, коментира Коцев.