Освободиха от длъжност шефа на пътния фонд
Освободиха от длъжност шефа на пътния фонд / netinfo

Изпълнителният директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” Веселин Георгиев е освободен от длъжност, съобщиха от Министерството на финансите. Това е станало по негова молба, която той е подал на 1 февруари. Като мотив за оставката си Георгиев е посочил създадената в началото на годината ситуация в управляваното от него ведомство.

За нов изпълнителен директор Управителният съвет предлага Милош Поцков, който сега изпълнява длъжността главен секретар на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. До момента Поцков на два пъти е бил временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Агенция „Пътища”.

Оставката на изпълнителния директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” Веселин Георгиев бе приета от министрите Пламен Орешарски, Петър Мутафчиев и Асен Гагаузов, съобщи премиерът Сергей Станишев.

„Веселин Георгиев е постъпил правилно, като е подал оставката си, въпреки че резултатите от проверката в пътния фонд не са категорични за наличие на конфликт на интереси”, коментира Сергей Станишев.

„Много неща се изприказваха и много шум се вдигна. До колкото знам, без да съм чел доклада на одиторите за проверката, която беше направена, защото, защото държах експертите да я направят без всякакво политическо въздействие – има заключения, които казват, че се създават евентуално предпоставки за конфликт на интереси, което винаги е много неясна и деликатна материя”, допълни Станишев.

„Проверките по договорите във фонда ще продължат, като резултатите им ще бъдат изнесени публично”, съобщи още Сергей Станишев. По думите му спрените плащания по европроектите ще бъдат възстановени съвсем скоро. Премиерът добави, че е предложил на министър Пламен Орешарски финансовото ведомство да разпорежда дали да бъдат спирани по проекти при възникнали съмнения за корупция.

Новият шеф на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” Милош Поцков все още не знае какви ще бъдат „първите му стъпки” като изпълнителен директор на институцията.

Ето какво каза той пред Дарик:

Сега сме на голяма трапеза и искам да почерпя колегите. Кои са първите неща, които ще направя, още не знам.

Разговаряли ли сте вече с г-н Веселин Георгиев, като напуска по този начин, поема ли отговорността за лошите неща, които споходиха фонда?

Не, не съм разговарял.