Джон Кери пристигна в България, ще се срещне с премиера и президента
Джон Кери пристигна в България, ще се срещне с премиера и президента / снимка: БГНЕС, архив

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна късно снощи на посещение у нас по покана на външния ни министър Даниел Митов, съобщава БНТ.

През деня той ще има срещи с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

Търговското сътрудничество и инвестиции, както и партньорството в сферите на сигурността, отбраната, енергетиката, се очаква да бъдат във фокуса на разговорите. Ще бъде обсъдена и енергийната политика на България след спирането на проекта "Южен поток".

Международните информационни агенции веднага реагираха с коментари по темата.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна късно снощи в София за разговори за разнообразяването на енергийните доставки на страната, която е силно зависима от руския газ, пише Франс прес.

"България е съюзник, който се нуждае от силна подкрепа в този момент. Икономиката е в застой и те имат значителни проблеми с енергийната независимост", заявил е представител на Държавния департамент, цитиран от БТА.

България зависи от Русия за доставките на 85 на сто от потребявания газ. София участваше в критикувания от Брюксел проект за газопровода "Южен поток", от който Русия се отказа през декември, припомня АФП.

"Не е добре за съюзник от НАТО да зависи на 85 на сто от една страна за газовите си доставки", заявява същият източник от Държавния департамент. "Затова американската политика се стреми да подкрепя разнообразяването на доставките в НАТО и ЕС".

Очаква се Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция и да обсъди въпроса за строеж на нов ядрен реактор в българската АЕЦ "Козлодуй", построен от американската фирма "Уестингхаус".

Борбата с корупцията, която е повсеместна в най-бедната страна от ЕС, както и борбата с тероризма, също са в списъка с темите за обсъждане, подчертава АФП. В петък предстои среща на Кери с френския президент Франсоа Оланд в Париж.