/ ThinkStock/Getty Images
Правителството одобри 997 850 лева за 2577 ученици, които заминават на лятна почивка по Националната програма „Отново заедно“. Те ще бъдат придружени от 274 учители и други педагогически специалисти, съобщават от МОН.

Одобрените заявки са били подадени до 30 юни.

Близо 30 000 ученици отиват на безплатна почивка

Финансирането се отпуска по бюджетите на общините, а парите ще стигнат до  училищата следващата седмица.

Средствата се разпределят между 103 училища – 95 общински и 8 държавни. Те представляват 70% от заявената от училищата обща сума на базата на подадените формуляри. Останалите 30% ще се изплатят, когато в МОН се представи по електронен път сключеният договор с туроператор.
             
За всеки участник в пътуването е осигурен шестдневен туристически пакет на стойност 500 лв. Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.
            
Целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през последните две учебни години, напомнят от просветното министерство.

МОН обясни как учениците ще почиват безплатно на море и планина
              
Първият етап от кандидатстването по „Отново заедно“ продължава до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет от 15 млн. лв. не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 участници до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.